Index Vakbarát Hírportál

Váratlan menesztés Kínában, leváltották a külügyminisztert

2023. július 25., kedd 15:15

Leváltották tisztségéből Csin Kang kínai külügyminisztert, utódja Vang Ji külügyi államtanácsos, a tárca korábbi vezetője lesz – jelentette a kínai állami média. A CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Csin Kangot a most kezdődött, 14. Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága váltotta le. A gyűlésen döntés született Ji Kang, a kínai jegybank elnökének leváltásáról is.

Csin Kangot tavaly decemberben nevezték ki a külügyi tárca élére, úgy tudni, régi támogatója volt Hszi Csin-ping elnöknek a Kínai Kommunista Párton belül, aki így honorálta ezt.

Csin Kangot egy hónapja nem látta senki, a tárcavezető egyszerűen eltűnt a nyilvánosság elől. A magas rangú diplomata június 25-e óta nem mutatkozott, miután Pekingben Srí Lanka, Vietnam és Oroszország tisztviselőivel találkozott.

Legutóbb Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes társaságában látták őt, aki Pekingbe repült, hogy megossza a kínai vezetéssel a Wagner-zsoldoscsoport felkelésének moszkvai verzióját.

Július 10 Josep Borell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjével kellett volna Kínában egyeztetnie, de a találkozót lemondták. A kínai partner „a látogatás ellehetetlenülésére” hivatkozott. 

Daily Mail  közben azt szellőztette meg, hogy a külügyminiszternek viszonya lett egy ismert műsorvezetővel, és a lap információja szerint ez állhat a magas rangú diplomata eltűnésének hátterében.

Csin Kang utóda nem más, mint a főnöke. Vang Ji ugyanis hivatalosan  a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának (KKP KB) külügyi igazgatója  és ebben a tisztségében ő felel az aktív kínai külpolitika alakításáért, a külügyminiszter csak egyfajta végrehajtó szerepet tölt be.

Maga  Vang Ji korábban, 2013-tól 2022-ig már betöltötte a külügyminiszteri posztot.  A feltételezések szerint Vang csak addig tartja meg a két pozíciót, amíg nem találnak egy alkalmas kádert Csin Kang pótlására. 

Rovatok