Index Vakbarát Hírportál

Tombol az erőszakhullám az ecuadori börtönökben, szükségállapotot hirdettek

2023. július 25., kedd 21:22

Szükségállapotot hirdetett az ecuadori kormány a latin-amerikai ország börtöneiben az elmúlt hétvégén 18 életet követelő erőszakhullám miatt, és engedélyezte a fegyveres erőknek, hogy vegyék vissza az irányítást a büntetés-végrehajtási intézetek felett.

A Guillermo Lasso államfő által elrendelt rendkívüli jogrend hatálya egyelőre 60 napra szól. Az intézkedés meghozatalát követően 2700 katona és rendőr hatolt be a rossz közbiztonságáról ismert Guayaquil városának egyik fegyintézetébe, és „irányított robbantások segítségével” visszaszerezte az ellenőrzést három cellablokk felett.

Az ország egyik legveszélyesebbnek tekintett büntetés-végrehajtási intézetében szombat óta összecsapások voltak bűnszervezetek bebörtönzött tagjai között. A rabok lőfegyvereket is használtak, illetve gázpalackok felrobbantásával tüzeket idéztek elő.

Az ügyészség a korábban Twitter néven ismert X közösségi platformon bejelentette:

a 18 halott rab mellett tíz sebesültről tudnak, akik között egy rendőr is van.

Más börtönökben a fegyencek csaknem száz őrt ejtettek túszul, egyes helyeken pedig – magyarázat nélkül – éhségsztrájkba kezdtek.

Guillermo Lasso szükségállapotot vezetett be Manabí és Los Ríos tartományokban is, valamint Durán városában, ahol vasárnap meggyilkolták Agustín Intriago polgármestert.

Ecuador Latin-Amerika egyik legveszélyesebb országának számít. Guillermo Lasso áprilisban már szükségállapotot léptetett életbe az ország három régiójában, köztük Guayaquilban.

A mostani erőszakhullám az augusztusra kitűzött elnökválasztás kampánya során kezdődött. A jelöltek közül többen az ország börtönrendszerének reformját ígérik.

Rovatok