Index Vakbarát Hírportál

Meghökkentő képen mutatjuk a csaknem 20 centiméter átmérőjű jégdarabot, ami Olaszországban hullott

2023. július 25., kedd 13:45

Olaszország kettészakadt: északi részén viharok tombolnak, míg délen, Szicíliában erdőtüzek pusztítanak. A tűz Cinisi városánál kezdődött, majd terjedt tovább a palermói nemzetközi repülőtér felé. Az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban rekordméretű, 19 centiméter átmérőjű jégdarab ért földet.

Éjjel aztán a repülőtér Twitter-oldalán jelezte, hogy a tűz miatt átmenetileg leállítják a légi közlekedést, egyelőre nem fogadnak és nem is indítanak járatokat. A bejelentés mellé csatolt fotókon jól látszik, mekkora lángok fenyegetik a légikikötőt. Később azt közölték, hogy a lángok veszélyesen közel vannak ugyan, de a reptér indít, de nem fogad járatokat.

Eddig összesen 1500 embert költöztettek el Palermóból és környékéről, 20 ház vált lakhatatlanná a lángok miatt. Az oltási munkálatokban több száz tűzoltó, erdész, polgárőr és rendőr vesz részt. A Polgári Védelmi Műveleti Központ tájékoztatása szerint a helyzet ugyan súlyos, de jelenleg „mindent ellenőrzésük alatt tartanak”.

Sorra dőlnek a hőségrekordok Olaszországban

A dél-európai hőhullám az olasz szigetet sem kerülte el. Az olasz hírügynökség, az Ansa jelentette, hogy hétfőn Catania közelében, Szicília keleti részén megdőlt a melegrekord, és a hőmérők 47,6 fokot mutattak.

Míg az ország déli része a hőhullámtól szenved, addig az éjjel iszonyatos erővel csapott le a vihar Olaszország északi részére. Venetót szó szerint elverte a jég, helyenként alma nagyságú darabok hullottak, és egy-egy súlya elérte a 150 grammot. Hasonlóan járt Treviso és Verona is.

Brescia tartományban egy 16 éves lány vesztette életét, mert egy fa rádőlt cserkésztáboruk sátraira. Ugyancsak egy vihar kidöntötte fa okozta egy nő halálát Lissonéban. 

Pokol, apokalipszis!

Ezek a visszatérő jelzők, amelyeket a milánóiak írtak a közösségi oldalakon az éjszakai vihar után, amely óránként 100 kilométeres sebességű széllel érkezett. Itt látható egy rövid összefoglaló a vihar erejéről. 

A pusztítás mértékére jellemző, hogy reggelre az önkormányzat elrendelte a közparkok lezárását a kidőlt fák és egyéb pusztítások miatt Milánóban. Nem ez volt az egyetlen vihar, hiszen a városra már néhány nappal korábban is lecsapott egy jégesővel kísért felhőszakadás, akkor a város központjában hömpölygött a lezúdult víz, a tetején pedig emberes jégdarabok úsztak, miközben az esti hőmérséklet 28 fok volt. 

Olaszország északi részén a katasztrófavédőket több száz alkalommal riasztották, kidőlt fákhoz, elöntött pincékhez, garázsokhoz, földcsuszamlásokhoz. Egyes helyeken a törmelék és a kidőlt fák miatt le kellett állítani a vasúti közlekedést is, komoly késések vannak a Milánó–Velence vonalon – írta összefoglalójában a Rainews.

Lombardiában, ahol éjszaka 400 tűzoltó küzdött az elemekkel, a hatóságok bejelentették, hogy kérni fogják a római kormánytól, nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté a tartomány egyes részeit.

Végül délelőtt megszületett a döntés, mégis megtartják este Monzában Bruce Springsteen koncertjét, amelynek engedélyezése nagyon billegett a hajnali órákban. De végül fellélegezhet a 70 ezer jegytulajdonos, hogy élőben láthatja a Boss fellépését.

19 centiméter átmérőjű jégdarab ért földet 

Európa-rekorder jégdarab ért földet egy jégesőben az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban – közölte kedden az ausztriai, bécsújhelyi központú Európai Viharintézet (European Severe Storms Laboratory, ESSL).

Az Azzano Decimo településen hétfőn este 23 órakor talált 19 centiméter átmérőjű óriásjégszem három centiméterrel vastagabb a korábbi európai rekordernél,

amelyet ugyancsak Észak-Olaszországban, Padova térségében találtak mindössze pár nappal korábban, július 19-én.

A hétfőn hullott jégdarab rekordméretét leírások és fotók alapján igazolták az Európai Viharadatbázis (European Severe Weather Database, ESWD) szakértői. Az új európai rekorder már alig marad el a világrekordtól, amelyet egy 20,3 centiméter átmérőjű jégdarab állított fel 2010. július 23-án az amerikai Dél-Dakota államban, egy Vivian nevű faluban – közölte az ESSL.

Az Észak-Olaszországban frissen hullott rekordnagyságú jégszemek összhangban vannak a viharkutató intézet kutatási eredményeivel, miszerint az elmúlt évtizedekben az európai régiók közül Észak-Olaszországban nőtt leginkább a nagy jégdarabokat hozó jégesők gyakorisága.

(Borítókép: Claudia Greco / Reuters)

Rovatok