Index Vakbarát Hírportál

Florida partjainál már olyan meleg az óceán, mint egy pezsgőfürdőben, ami nagyon nagy baj

2023. július 26., szerda 13:03

Az Egyesült Államokat sem kerüli el a forróság, ennek következményeként pedig egy mérőbója a Florida partjainál lévő Manatee-öböl közelében hétfőn elképesztő, 38 Celsius-fokos vízhőmérsékletet mért – ami a pezsgőfürdőkben normális hőmérséklet, de ott, az óceánban már kevésbé.

Míg a mérési eredmények lehetséges kiugró értéknek vagy érzékelőhibának tekinthetők, a környező bóják hasonlóan magas hőmérsékletet mértek. A másik ok, amiért ezeket a vízhőmérséklet-méréseket komolyan kell venni, hogy a szakértők július eleje óta nyomon követik a kivételesen meleg vízhőmérséklet-méréseket, tehát nem egy egyszeri esetről van szó, hanem úgy tűnik, tendencia lesz.

A hónap nagy részében a régió számára a nyári hónapokban is szokatlan időjárás volt a meghatározó. Emiatt sokszor mértek rekordközeli vagy rekordmeleg hőmérsékletet a közelben. 

A passzátszelek általában délkeleti szelet és tengeri szelet hoznak létre Dél-Florida számára, ami segít kordában tartani a tengerfelszíni hőmérsékletet, azonban most ezek is gyengébbek voltak az átlagnál – írja az NBC News

Annak ellenére, hogy a rekordokat döntögető vízhőmérsékletek már egy hónapja bekerültek a történelemkönyvekbe, a vasárnapi és hétfői vízhőmérséklet megdöbbentette a szakértőket. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint az óceánok 1991 óta tartó felmelegedése megduplázza a 2023 szeptemberére előre jelzett tengeri hőhullám méretét.

A júniusban kiadott kísérleti előrejelzés szerint szeptemberre a globális óceánok 50 százalékán tengeri hőhullámok alakulhatnak ki, amelyek a globális felmelegedés önmagát erősítő folyamatának fontos elemei.

Rovatok