Index Vakbarát Hírportál

Lokalizálták a görögországi erdőtüzeket, egy település sincs már veszélyben

2023. július 26., szerda 18:19

Sikerült korlátok közé szorítani a Görögország különböző pontjain tomboló erdőtüzeket, egyetlen település sincs már veszélyben – közölték a görög hatóságok szerda délután.

Noha a lángokat sikerült ellenőrzés alá vonni, a görög polgári védelmi és meteorológiai hivatal figyelmeztetett, hogy a 47 Celsius-fokos hőmérséklet miatt továbbra is rendkívül magas a tűzveszély – számolt be az MTI.

A turisták körében is népszerű Rodosz szigetén tűzoltók és segítők ezrei küzdöttek a lángokkal, melyek egyre közelebb kerültek a sziget délkeleti részén fekvő Gennadi és Vati falvakhoz. A hétvégén több mint 20 ezer turistát és helyi lakost kellett kimenekíteni lakhelyéről.

A görög tűzoltóság szóvivője a közrádiónak nyilatkozva elmondta: noha sikerült kontrollálni a helyzetet, „a veszély nem ért még véget”. Joannisz Artopoiosz emlékeztetett, hogy július 12-e óta – szűk két hét alatt – mintegy 500 helyen alakult ki erdőtűz az országban, a lángok elleni küzdelem pedig a dél-európai országnak csaknem 7,5 millió eurójába (2,8 milliárd forint) került.

Görögországban nem szokatlan, hogy erdőtűz üti fel a fejét nyáron, ám az éghajlatváltozás következtében egyre forróbb, szeles levegő és a szárazság miatt az elmúlt években rendkívüli mértékben pusztít erdőtűz az országban.

Az EU Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (CAMS) szerdai közleménye szerint július elseje óta a görögországi erdőtüzek következtében eddig egy megatonna (egymillió kilogramm) karbon került a légkörbe, közel a duplája az eddigi rekordnak, a 2007 júliusi mennyiségnek.

Rovatok