Index Vakbarát Hírportál

Egy NATO-tagország hajóját találta el az oroszok egyik csapása

2023. július 26., szerda 07:51

Egy román hajóban kisebb károk keletkeztek azt követően, hogy Oroszország csapásokat hajtott végre Dél-Ukrajnában, a Duna mentén a hét elején – közölte a román külügyminisztérium.

Hétfőn már írtunk arról, hogy Oroszország dróncsapásokat hajtott végre a román–ukrán határ közvetlen közelében, Az egyik célpontjuk Reni kikötője volt, és a támadásról készült videók alapján a Duna túloldaláról, Romániából is látni lehetett a csapást. A háború kezdete óta ez lehetett a legközelebbi támadás egy NATO-tagállamhoz.

A csapással kapcsolatban a román külügyminisztérium még kedden adott ki egy közleményt, amelyben közölték, hogy egy román hajóban is károk keletkeztek. A hotnews.ro portál szerint a román külügyminisztérium azt írta, hogy csak kisebb károkról volt szó, és a hajó folytatni tudta az útját.

A támadásban egyetlen román állampolgár sem sérült meg – tették hozzá. 

A külügyminisztérium közleményében arra utaltak, hogy a támadás célpontjai az ukrán kikötők lehettek, vagyis e szerint értelmezték a történteket. 

Kavart némi port a csapás híre 

Mindemellett a közösségi médiában sokan felkapták a fejüket arra, hogy a NATO egyik tagállamának hajóját érintette az orosz csapás, mivel erre a háború kezdete óta nem volt példa. A legközelebbi ehhez hasonló eset tavaly ősszel volt, amikor egy ukrán légvédelmi rakéta ölt meg két embert Lengyelországban (bár a lengyelek az oroszokat okolták azért az eseményért is). 

Egyesek már azt pedzegették, hogy ez értelmezhető-e a NATO elleni csapásként, míg mások szóvá tették, hogy az akció után sem a NATO, sem Románia nem adott érdemi választ Oroszországnak (a román elnök még hétfőn elítélte ugyan az oroszok csapását, de arról nem tett említést, hogy egy román hajóban is károk keletkeztek, csupán a dél-ukrajnai kikötőket ért támadásról beszélt).

Egyesek azt feltételezik, hogy a hajót repeszek találhatták el az orosz csapás után (mindezt egyelőre hivatalos forrásból nem lehet megerősíteni), és azt is hozzátették, hogy ha ez igaz, akkor ezek a repeszek akár meg is ölhettek volna valakit a hajón.

A háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok