Index Vakbarát Hírportál

40 év után őrségváltás történt Kambodzsában, a veterán vezetőt fia követi az ország élén

2023. július 26., szerda 13:20

Kambodzsa vezetője, Hun Sen lemond, és átadja a hatalmat legidősebb fiának, aki a vasárnapi választáson szerzett parlamenti mandátumot. Hun Sen bejelentését azután tette, hogy pártja, a Kambodzsai Néppárt, elsöprő győzelmet aratott a hétvégén tartott parlamenti választásokon.

Az ázsiai ország vezetője, Hun Sen, aki 38 éve áll Kambodzsa élén, már a választások előtt kijelentette, hogy a következő ötéves ciklusban átadja posztját legidősebb fiának, Hun Manetnek.

A kambodzsai elnök fia, a 45 éves Hun Manet jelenleg az ország hadseregének a parancsnoka.  

A leghosszabb ideig hivatalban lévő elnök televíziós beszédében elmondta, hogy a döntésről tájékoztatta Norodom Szihamonit, Kambodzsa uralkodóját, aki ebbe beleegyezett.

Kambodzsa az 1993-ban elfogadott, legutóbb a tavalyi évben módosított alaptörvénye értelmében alkotmányos monarchia. Az ázsiai országban a múlt hétvégén tartottak választásokat, amelyből kizárták az egyetlen még megmaradt ellenzéki erőt, így nem meglepő, hogy Hun Sen pártja a 125 alsóházi helyből 120-at megszerez. 

A választást egyébként a nyugati országok és jogvédő szervezetek nem tartották fairnek, és az ország vezetőjét már hosszú évek óta diktátornak tartják. A 70 éves Hun Sen nyilatkozata szerint fiát azután fogja kinevezni miniszterelnöknek, hogy az Országos Választási Bizottság kihirdeti a választás hivatalos végeredményét.

Kormányzati értesülések szerint Hun Sen várhatóan továbbra is részt vesz majd Kambodzsa irányításában, és a jövőben ő lesz majd a szenátus elnöke.

Rovatok