Index Vakbarát Hírportál

Súlyos járvány terjedésére figyelmeztet a Nébih

2023. július 26., szerda 14:27

A Horvátországban jelen lévő afrikai sertéspestisjárvány (ASP) fokozott körültekintést igényel a turistáknál is – hívta fel az utazók figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-nek küldött közleményben.

Felidézték, hogy Horvátország június 23-án jelentette először az EU tagországoknak, hogy házisertés-állományban is igazolták az ASP-vírus jelenlétét, majd rövid idő alatt több mint 150 kitörést regisztráltak.

A járvány nagyrészt az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéit érinti, de vaddisznókból már az ország nyugati megyéiben is kimutatták a betegséget.

A betegség Horvátországból történő továbbterjedésének megakadályozása elsősorban a horvát hatóságok feladata, az általuk elrendelt intézkedéseket minden nyaralónak, utazónak be kell tartania. A magyar állategészségügyi hatóság megerősíti járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát – írják a közleményben.

Ismertetik, hogy a betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes. Fontos azonban, hogy sertésből készült húskészítményekkel, azokat tartalmazó élelmiszerekkel könnyen továbbadható a fertőzés az erre fogékony fajoknak.

A Nébih arra kéri az utazókat, hogy sertéseredetű húskészítményt ne hozzanak haza Magyarországra, és kiemelten ügyeljenek arra, hogy az élelmiszer-hulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

Az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okoz. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt eddig sikerült megvédeni a betegségtől és a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme.

Az utazók, kirándulók maguk is Magyarország állatállományának védelmét szolgálják, ha ügyelnek a szabályok betartására – tájékoztatott a Nébih.

Rovatok