Index Vakbarát Hírportál

Fegyveres felkelés tört ki Nigerben

2023. július 26., szerda 17:39

Jelentések szerint a katonaság blokád alá vette az elnöki palotát és több minisztériumot is Nigerben, mindazonáltal azt még vizsgálják, hogy erőszakos hatalomátvételről van-e szó, ugyanis lövés - szerencsére - nem dördült el.

Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint, a fegyveres erők részéről csak túlkapás történt. Az elnöki hivatal Twitteren keresztül közölte, hogy az államfő jelenleg a rezidenciáján van családja körében, ahol mindnyájan jól vannak.

A BBC közlése szerint egy közeli forrás azt mondta, hogy Mohamed Bazoum államfő és a korábbi elnökök tárgyalást kezdeményeztek annak érdekében, hogy ne fokozódjon a konfliktus. A megbeszélés azonban hamar megszakadt, amikor a hadsereg ultimátumot intézett az elnöki testőrséghez, akik erre válaszul megtagadták az államfő szabadon bocsátását.

A tengerparttal nem rendelkező nyugat-afrikai állam az 1960-as években vált Franciaországtól függetlenné, de a 2021-ben demokratikusan megválasztott elnök nem titkoltan Párizs szövetségese.

Az elmúlt 60 évben több puccsot és puccskísérletet is túlélt a nyugat-afrikai országban utoljára 2010 februárjában történt erőszakos hatalomátvétel, amely leváltotta az akkori elnököt.

Rovatok