Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár a Ryanair pilótáinál, ismét sztrájkot hirdettek

2023. július 27., csütörtök 21:39

A Ryanair fapados légitársaság brüsszeli pilótái ismét sztrájkot hirdettek a hétvégére. A charleroi repülőtéren több járatot is törölnek.

A pilóták továbbra is azt követelik a Ryanair légitársaságtól, hogy állítsa vissza a fizetésüket a koronavírus-járvány előtti szintre. A vállalat akkor úgy döntött, hogy 20 százalékkal csökkenti a bérüket.

A sztrájk további oka, hogy a Ryanair októbertől felmondhatja valamennyi Belgiumban állomásozó pilótája munka- és pihenési rendjét garantáló kollektív szerződését, annak ellenére, hogy ez törvényellenes – ismertette az MTI.

A SZTRÁJK NEM ÉRINTI A MAGYARORSZÁGRÓL INDULÓ VAGY MAGYARORSZÁGRA ÉRKEZŐ JÁRATOKAT.

Mint írtuk, az ír légitársaság pilótái legutóbb a július 15–16-i hétvégén tartottak munkabeszüntetést, akkor az több mint száz járatot érintett.

A magánszektorbeli alkalmazottak nemzeti szakszervezete arról számolt be, hogy a Ryanair vezetősége nem foglalkozott a pilóták aggodalmaival, és „a tisztelet teljes hiányát” mutatta velük szembe. 

A Ryanair Zaventemben is üzemeltet járatokat, de nem Belgiumban állomásozó repülőgépekkel. A légitársaság vezetősége tavaly ősszel úgy döntött, hogy bezárja brüsszeli bázisát, mert a fővárosi repülőtéren túl magasnak ítélték a viteldíjakat.

Rovatok