Index Vakbarát Hírportál

Betiltott rakétákat mutogatott az orosz védelmi miniszternek Kim Dzsongun

2023. július 27., csütörtök 21:12

Oroszország védelmi minisztere elkísérte Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt egy honvédelmi kiállításra, amelyen az északiak betiltott ballisztikus rakétáit mutatták be – jelentette az észak-koreai állami média.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu és egy kínai küldöttség, amelyet a kommunista párt Politikai Hivatalának egyik tagja vezetett, a héten érkezett Észak-Koreába a koreai háború befejezésének 70. évfordulójára, amelyet Észak-Koreában „a győzelem napja”-ként ünnepelnek.

A Szovjetunió 1991-es felbomlása óta először járt orosz védelmi miniszter Észak-Koreában.

A nukleáris rakétákat az ENSZ Biztonsági Tanácsának orosz és kínai támogatással elfogadott határozatai tiltják, de a találkozónak látványos hátteret biztosítottak. Észak-Korea számára a küldöttségek érkezése az első jelentős nyitást jelenti a világ felé a Covid–19-világjárvány óta.

A találkozón Kim Dzsongun „kifejtette nézeteit a két ország szuverenitásának, fejlődésének és érdekeinek az imperialisták önkényes és nagyhatalmi gyakorlataitól való megóvásáért, valamint a nemzetközi igazságosság és béke megvalósításáért folytatott harc kölcsönös aggodalomra okot adó kérdéseiről” – közölte a Reuters az észak-koreai médiát idézve.

Putyin levelet küldött Kimnek

A KCNA állami hírügynökség nem utalt az ukrajnai háborúra, de idézte Kang Szun Nam védelmi minisztert, aki szerint Phenjan teljes mértékben támogatja Oroszország „igazságért folytatott harcát” és szuverenitásának védelmét. Sojgu átadta Kimnek Vlagyimir Putyin orosz elnök levelét, amelyben elismerte ezt a támogatást.

A Koreai Népköztársaság erőteljes támogatása az ukrajnai különleges katonai hadműveletben, illetve a kulcsfontosságú nemzetközi kérdésekben való szolidaritás Oroszországgal, tovább hangsúlyozza közös érdekeinket és eltökéltségünket, hogy szembeszálljunk a kollektív Nyugat politikájával, amely megakadályozza egy valóban többpólusú, igazságos világrend létrehozását

– állt a levélben a RIA orosz állami hírügynökség szerint.

„Putyin másokhoz fordul segítségért”

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint Oroszország Észak-Koreának tett ajánlatai azt tükrözik, hogy nehézségei vannak a fegyverek beszerzésével. „Nem volt titok. Putyin más országokhoz fordul segítségért és támogatásért az ukrajnai háború folytatásához. Úgy tudjuk, hogy Észak-Korea vezetőjét is felkereste” – fogalmazott Kirby.

A Fehér Ház szerint Észak-Korea fegyverekkel, többek között rakétákkal támogatta Moszkvát. Észak-Korea és Oroszország tagadja, hogy fegyverkereskedelmet folytatnának.

Elemzők szerint az orosz látogatás felveti az Észak-Koreának nyújtott nyíltabb támogatás lehetőségét, különösen most, hogy Oroszországot a Nyugat elszigetelte az ukrajnai inváziója miatt. 

Rovatok