Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban is lángol egy sziget

2023. július 27., csütörtök 19:41

Horvátországban, a Ciovo szigetén, Okrug Gornji felett keletkezett erdőtűz. Jelenleg lakott terület nincs veszélyben, de a lángok gyorsan terjednek, 150 tűzoltó, harminc jármű és hat repülő küzd a lángokkal.

Korábban beszámoltunk róla, július 24-én, este két nagy tűzvész is volt Dubrovnik közelében: az egyik Mali Zal felett, a másik pedig a Zupa Dubrovnikban található Soline városában, ahol a tűz házakra is veszélyt jelentett.

Most azonban Ciovo szigetén, Okrug Gornji felett keletkezett erdőtűz. A Szabad Magyar Szó szerint a fák és az aljnövényzet lángokban áll, a tűz pedig nagyon gyorsan terjed.

A Horvát Tűzoltószövetség szerint az oltásban a trogiri, kasteli és spliti tűzoltók is segítenek, hat repülőből is próbálják megfékezni a lángokat.

Egyes információk szerint az erős szél miatt a lángok gyorsan terjednek, 150 tűzoltó, harminc jármű és hat repülő küzd a lángokkal. Jelenleg nem veszélyeztet lakott területeket a tűz.

Sikerült lokalizálni a tüzet Görögországban

A turisták körében is népszerű Rodosz szigetén tűzoltók és segítők ezrei küzdöttek a lángokkal, melyek egyre közelebb kerültek a sziget délkeleti részén fekvő Gennadi és Vati falvakhoz. A hétvégén több mint 20 ezer turistát és helyi lakost kellett kimenekíteni lakhelyéről, azonban

sikerült korlátok közé szorítani a Görögország különböző pontjain tomboló erdőtüzeket, egyetlen település sincs már veszélyben.

Noha a lángokat sikerült megfékezni, a görög polgári védelmi és meteorológiai hivatal figyelmeztetett, hogy a 47 Celsius-fokos hőmérséklet miatt továbbra is rendkívül magas a tűzveszély.

Rovatok