Index Vakbarát Hírportál

Moszkvában 20 év börtönre ítéltek egy moldovai üzletembert

2023. július 27., csütörtök 12:48

Egy moszkvai bíróság távollétében 20 év szabadságvesztésre ítélte Veaceslav Platon moldovai üzletembert több mint 126 milliárd rubel értékű külföldi valutának az Oroszországi Föderációból történt illegális kivitelében való bűnrészessége miatt − közölte csütörtökön az orosz államügyészség sajtóosztálya.

Az üzletembert emellett 2,5 millió rubel (9 millió forint) pénzbüntetésre ítélték, és oroszországi vagyonát lefoglalták. Az eljárást a vádlott távollétében folytatták le, minthogy Platon nemzetközi körözés alatt áll.    

Az 50 éves jogi végzettségű volt moldovai politikust, parlamenti képviselőt, a hatodik leggazdagabb moldovai üzletembert az utóbbi években csalással és gazdasági bűncselekményekkel is megvádolták.    

Az orosz bíróság megállapította, hogy Platon 2013 júniusa és 2014 májusa között két bűntársával, Vladimir Plahotniuckal, a Moldovai Demokrata Párt volt elnökével és Aleksandr Korkinnal bűnszervezetet hozott létre abból a célból, hogy orosz bankokból idegen valutában illegális módon pénzt vonjanak ki és utaljanak át a moldovai Moldindconbank számláira. A bank névleg nem, de ténylegesen Platon tulajdonában volt.    

Plahotniuc ellen Moldovában is büntetőeljárás folyik bűnszervezet létrehozása és vezetése, csalás és pénzmosás miatt. A moldovai ügyészség szerint ő volt az egyik fő szervezője annak az „évszázad lopásának” nevezett akciónak, amelyben egymilliárd dollárt vontak ki moldovai bankokból. Az ügy miatt 2015-ben Moldovában tiltakozások robbantak ki, két kormány és az Európa-barát pártok kormánykoalíciója megbukott, és Vladimir Filat volt miniszterelnök börtönbe került.

Rovatok