Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen felmentette a bíróság Romániában a politikai rendőrség két volt tagját

2023. július 27., csütörtök 14:43

Jogerősen felmentették Romániában a Securitate − az egykori kommunista politikai rendőrség − két tartalékos tisztjét, akiket egy volt politikai fogoly, Gheorghe Ursu 1985-ben bekövetkezett halála miatt állított bíróság elé 2016-ban a katonai ügyészség.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki végzése a bukaresti táblabíróság 2019-ben hozott ítéletét emelte jogerőre. A két „szekust” (Securitate-tisztet) eredetileg emberiesség elleni − elévülhetetlen − bűncselekményekkel vádolták, az alapfokon eljáró instancia azonban embertelen bánásmódra módosította tetteik büntetőjogi besorolását, és felmentette őket − írta meg az MTI. 

Az építészmérnökként dolgozó, verseket és prózai műveket is publikáló Gheorghe Ursut 1985-ben tartóztatták le, miután megtalálták rendszerellenes feljegyzéseket tartalmazó naplóját. Ursut főleg azért üldözték, mert a kommunista diktatúrát bíráló kommentárokat juttatott el az Egyesült Államok által működtetett Szabad Európa Rádióhoz.

A katonai ügyészség szerint Marin Parvulescu tartalékos őrnagy és Vasile Hodis tartalékos ezredes − akik abban az időszakban a Securitate tisztjei voltak − úgy akarták leplezni Ursu börtönbe zárásának politikai indítékait, hogy külföldi valuta − 17 dollár − illegális birtoklásáért „gyártottak” neki közbűntényes eljárást.

A rendszeres kínvallatásnak kitett Ursu haláláért eredetileg csak a fővárosi „milícia” (a kommunista rendőrség) volt parancsnokát, annak helyettesét és Ursu egykori cellatársát, Marin Clitát vonták felelősségre − aki a szekusok utasítására − szintén rendszeresen verte őt. Azt a vizsgálatot, amely a vallatást vezető két szekus esetleges bűnösségére próbált fényt deríteni, eredetileg vádemelés nélkül lezárták. A legfőbb ügyész azt követően rendelte el a dosszié újbóli kivizsgálását, hogy az egykori politikai fogoly fia, Andrei Ursu 2014-ben 17 napig tartó éhségsztrájkkal követelte az apját halálra kínzó egykori szekustisztek és politikai vezetők felelősségre vonását.

Az Agerpres hírügynökség szerint az egykori milicistaparancsnok egészségi okokra hivatkozva elkerülte bebörtönzését, helyettese 10 évet ült, Ursu egykori cellatársa pedig 9 év után, jó magaviseletért szabadult, de most ismét börtönben van, mert egy koppenhágai szállodában megölt egy légiutas-kísérőt.

Rovatok