Index Vakbarát Hírportál

Fél év alatt több mint 900 menekült holttestét emelték ki Tunéziánál

2023. július 27., csütörtök 17:26

Idén január 1-je és július 20-a között a tunéziai parti őrség 901 vízbe fulladt menekült holttestét emelte ki. Ők valamennyien illegálisan próbáltak meg átkelni a Földközi-tengeren és bejutni Európába – közölte Kamel Feki, az észak-afrikai ország belügyminisztere.

A hónap elején az Európai Unió és Tunézia aláírta a hosszabb ideje készülő együttműködési megállapodást. A több mint 1 milliárd eurós megállapodás elsősorban a nehéz helyzetben lévő észak-afrikai ország gazdaságának fellendítését szolgálja, ugyanakkor mintegy 100 millió eurót különítenek el az embercsempészet megállítására, a határok megerősítésére és a menekültek visszaszállítására.

A tunéziai elnök, Kaisz Szajed a megállapodást megelőzően kijelentette, nem fogja hagyni, hogy országa az Európai Unió határellenőrző pontja legyen, miközben Tunézia hitelminősítését egyre lejjebb sorolták be, már a befektetésre nem ajánlott kategóriába. Hozzátette, nagy a valószínűsége annak, hogy az ország nem fogja törleszteni hiteleit, ami az államháztartás összeomlását okozná. Az európai vezetők viszont attól tartanak, hogy egy ilyen pénzügyi csőd felerősítheti a térségen keresztül áramló illegális migrációt.

Nagyjából egy hónappal az alku aláírása előtt fogadta el az EU a Menekültügyi Paktumot, amely szerint a tagállamok külön-külön határozhatják meg, hová biztonságos visszaküldeni a menekülteket. Ez lehetővé tenné Olaszország számára, hogy például a Tunézián keresztül érkező migránsokat azonnal visszaküldje, anélkül, hogy figyelembe venné, mi a származási országuk.

Az uniós reformoktól függetlenül a tunéziai elnök hangsúlyozta, az ország nem lesz  „befogadóközpont”; amely a szubszaharai menekültek Olaszországból vagy bármely más európai országból történő visszaküldését összefogná.

Bár az egyezség alapján csak 255 millió eurót folyósítanak azonnal, további 900 millió euró – kölcsönök formájában  a következő néhány évben érkezhet.

Rovatok