Index Vakbarát Hírportál

Számtalan Európába induló bevándorló végzi jelöletlen tömegsírban

2023. július 28., péntek 20:51

Egy tengerparti szenegáli városban a tisztviselők és a lakosok szerint a Nyugat-Afrikából Spanyolországba tartó veszélyes utat sikertelenül megkísérlő bevándorlók holttesteit jelöletlen tengerparti sírokban temetik el.

Az észak-szenegáli tengerpartot tarkító kis homokdombok beleolvadnak a terepbe. A halmok alól azonban vastag kötél áll ki. A közelben fekete műanyag zacskók darabjai vannak szétszórva. A kis halászváros, Saint-Louis lakói azt mondják, hogy innen tudják, hol fekszenek a holttestek − írja riportjában az AP hírügynökség.

A szenegáli hatóságok, a part menti lakosok és a sikertelen hajóutak túlélői az Associated Pressnek elmondták, hogy ezekben a jelöletlen tengerparti sírokban számtalan nyugat-afrikai bevándorló fekszik, akik egyre gyakrabban próbálkoznak az Atlanti-óceán egy részén átkelni az Európába vezető veszélyes úton.

A jogászok és emberi jogi szakértők szerint a holttesteket a partra sodorja a víz, vagy a halászok találják meg őket a tengeren, majd a hatóságok eltemetik őket. Nem tisztázott, hogy a haláleseteket dokumentálják-e vagy kivizsgálják-e, ahogy azt a szenegáli és a nemzetközi jog előírja. A halott családja soha nem fogja megtudni, mi történt szeretteivel.

A Nyugat-Afrikából Spanyolországba vezető útvonal a világ egyik legveszélyesebbike, a Szenegálból rozoga fahajókon induló bevándorlók száma mégis megugrott az elmúlt évben. Ez több eltűnt személyt és halálesetet jelent − rokonok, aktivisták és tisztviselők több százról számoltak be az elmúlt hónapban, bár a pontos számokat nehéz ellenőrizni.

Mindez akkor történik, amikor az Európai Unió nyomás alá helyezi az észak- és nyugat-afrikai országokat, hogy állítsák meg az átkelni kívánó bevándorlókat. A régió legtöbb országához hasonlóan Szenegál is kevés információt közöl az utazást megkísérlőkről vagy azokról, akik meghalnak az átkelés közben.

Egyre többen érkeznek

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint azonban az év első hat hónapjában legalább 2300 bevándorló hagyta el Szenegált, hogy megpróbálja elérni a spanyolországi Kanári-szigeteket, ami a 2022-es év azonos időszakához képest a dupláját jelenti. Egy spanyol tisztviselő, aki névtelenséget kérve beszélt, az AP-nek azt mondta, hogy körülbelül 1100-an érkeztek a Kanári-szigetekre.

Nem világos, hogy mi történt azzal a több mint ezer emberrel, akik nem jutottak el Spanyolországba. Lehet, hogy a tengeren haltak meg, felborult csónakokból mentették ki őket, vagy a hatóságok fogva tartják őket. Júniusig Szenegál 725 bevándorlót tartóztatott fel − mondta Maham Ka belügyminisztériumi szóvivő.

A Saint-Louis-i hatóságok elismerték az AP-nek, hogy a holttesteket néha a parton temetik el. Azt mondták, hogy ez csak akkor történik, ha a helyi ügyész jóváhagyja − és általában a holttestek már erősen bomlásnak indultak.

„Miért vinnék a hullaházba őket? Senki sem ismeri fel őket” − mondta Amadou Fall, a három észak-szenegáli régió tűzoltóparancsnoka.

A Saint-Louis-i ügyész nem válaszolt a temetések jóváhagyásával kapcsolatos kérdésekre, és azt sem közölte, hogy indult-e nyomozás a halálesetek ügyében. Az AP telefonon és SMS-ben kereste a halálesetek kivizsgálásáért felelős szenegáli igazságügyi minisztériumot, de nem kapott választ.

Rovatok