Index Vakbarát Hírportál

Csaknem kéthetes tomboló tűzvész után csillapodtak a görögországi erdőtüzek

2023. július 28., péntek 13:30

A görögországi erdőtüzek mintegy kéthetes tombolás után pénteken csillapodtak, de a katasztrófavédelmi szolgálatok továbbra is azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az újabb fellángolásokat

A görögországi erdőtüzek csillapodni látszanak a közel kéthetes pusztítás után. A helyi katasztrófavédelmi szolgálatok ugyanakkor továbbra is azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az újabb fellángolásokat az ország középső részén – írja a Reuters.

Az emelkedő hőmérséklet és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17. óta öt ember életét követelték, otthonokat, gazdaságokat és gyárakat pusztítottak el és erdős területeket perzseltek fel.

Magnesia térségében az erdőtüzek csütörtökön elérték a légierő lőszerraktárát. A tűz hatalmas robbanásokat okozott, és a parti őrség szerint az emberek kénytelenek voltak a szárazföldön és a tengeren át Vóloszba, a régió fővárosába menekülni.

A kormánytisztviselő közölte, hogy a közeli katonai repülőtéren állomásozó vadászgépeket elővigyázatosságból áthelyezték. A lökéshullámot mérföldekre is érezni lehetett, több üzlet üvegablakai összetörtek, mondták a helyiek a Reutersnek.

A tűzoltók emberfeletti erőfeszítése árán sem sikerült megfékezni a Vólosz tágabb környékén újra fellángoló tüzet

– mondta Ioannis Artopoios tűzoltósági szóvivő.

Tűzoltók tucatjai dolgoztak a térségben öt repülőgép és egy helikopter segítségével.

Rodosz szigetén, ahol a hétvégén több mint 20 ezer turista és helyi lakos menekült el a tengerparti szállodákból és házakból, az erdőtüzek elültek, miután a sziget területének mintegy 10 százalékát felperzselték.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy Görögországnak több lépést kell tennie az éghajlatváltozás hatásai ellen, és hangsúlyozta, hogy tovább kell javítani a tűzmegelőzést.

Rovatok