Index Vakbarát Hírportál

Több tonna döglött halat visz át a víz Csehországból Lengyelországba az Odera folyón

2023. július 28., péntek 20:54

Az illetékes lengyel miniszter arról panaszkodott, hogy láthatóan nagymértékben pusztulnak a halak az Odera folyó cseh szakaszán. Az okok egyelőre nem ismertek.

„Körülbelül két tonna döglött halat találtunk. Ezek elég jelentős darabok, tehát nem valami véletlenszerű dologról van szó. Néhány napja fogjuk ezeket a halakat. A vízminták első eredményei azt mutatják, hogy az oxigénszint alacsony” − közölte Marek Grobarczyk lengyel vízügyi miniszter a tysol.pl tudósítása szerint.

A politikus később a Twitteren is utalt az ügyre, ahol rámutatott a környezetvédők érdektelenségére a probléma iránt.

Senki sem beszél a csehországi halakról, nincsenek környezetvédelmi szervezetek, amelyek tiltakoznának. Nem értem, miért nincs felháborodás emiatt. Hogy miért? Joggal feltételezem, hogy azért, mert nem lehet politikai tőkét kovácsolni belőle

− írta Marek Grobarczyk a Twitteren.

Jaroslaw Wieczoreket, a sziléziai vajdaság vezetőjét csütörtöki sajtótájékoztatóján többek között arról kérdezték, hogy van-e információ cseh részről az Odera folyón történő halpusztulás okairól. „Jelenleg nincs” − válaszolta. Hozzátette, hogy Anna Moszkva klíma- és környezetvédelmi miniszter állandó kapcsolatban áll cseh kollégájával.

Várjuk az információkat a szomszédainktól. Tegnap 11 nemzetközi megkeresést küldtünk ki. Azt a választ kaptuk, hogy folyamatban van a vizsgálat. Ma megismételtük a megkeresést

− mondta el Wieczorek.

Hozzátette: szeretné, ha az okokat cseh részről állapítanák meg. 

A vezető arról tájékoztatott, hogy egyre kevesebb döglött halat találnak, „de folyamatosan érkeznek”. Kiemelte, hogy a kihelyezett hálóval elsősorban a nagy testű, 1,5 és 3 kilogramm közötti egyedeket tudják kifogni. Ezek főként dévérek, sügérek és keszegek.

A magyar folyókban is pusztulnak a halak 

Mint azt megírtuk, június 17-én az esti órákban a Duna–Tisza-csatornán, Ráckevénél lettek figyelmesek szórványos halpusztulásra a helyi halőrök. Főként csuka- és keszegtetemeket találtak. A problémát az oxigénhiány okozhatta.

A halőrök megfigyelése a szakaszon az volt, hogy több száz méteren elburjánzott hínár és egyéb vízinövény gátolja az oxigén áramlását a vízben. Napközben ugyan a dús növényzet termeli az oxigént, azonban este a növény is fogyasztani kezdi az éltető gázt, így hajnalra már szinte teljes oxigénhiányos állapot áll be a vízben.

A probléma észlelése után, július 18-án reggel két Truxor kétéltűvel vágták a hínármezőt, továbbá a gépek mozgásával jelentős légbekeverést is végeztek a kritikus szakaszon.

A víz hőfoka magas, oxigénszintje pedig alacsony, így a víz minősége folyamatos javításra szorul. Amíg ezek a minőségi paraméterek nem javulnak, folyamatos minőségjavító beavatkozásokat fognak végezni a vízben. 

Rovatok