Index Vakbarát Hírportál

Házi őrizetbe került Mianmar korábbi vezetője

2023. július 28., péntek 09:49

A 78 éves Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji, Mianmar korábbi vezetője házi őrizetbe került. Több évtizedig küzdött hazája szabadságáért és az emberi jogokért. 2021-ben a katonai hatalomátvétel után különböző vádakkal 33 év börtönre ítélték.

Újra házi őrizetbe került Mianmarban Aung Szan Szú Kji. A Nobel-békedíjas 78 éves nőt a hadsereg 2021. februári hatalomátvétele után 33 év börtönbüntetésre ítélték – adta hírül az MTI.

Kezdetben is házi őrizetben tartották, az elmúlt egy évet magánzárkában töltötte, hétfőn vitték át egy kormányzati épületbe.

Aung Szan Szú Kji évtizedeken át harcolt erőszakmentesen hazája szabadságáért és népe emberi jogaiért. A 2020-as választáson az ország de facto vezetője lett.

2021-ben azonban a katonai hatalomátvétel után őrizetbe került, és különböző vádakkal 33 évi börtönbüntetésre ítélték. A nő tagadta bűnösségét, a nyugati államok a szabadon bocsátását követelték.

Az elmúlt két évben szinte semmit sem lehetett tudni róla. A thaiföldi külügyminiszter a közelmúltban számolt be róla, hogy Aung Szan Szú Kji jól van.

Rovatok