Index Vakbarát Hírportál

30 gramm heroin miatt akasztottak fel egy nőt a börtönben

2023. július 28., péntek 08:46

Szingapúrban 19 év óta először végeztek ki pénteken egy nőt; a 45 éves asszonyt 30 gramm heroin kereskedelmében találták bűnösnek még 2018-ban.

A szingapúri törvények szerint halálbüntetés jár annak, akit 500 grammnál több kannabisz és 15 grammnál több heroin kereskedelméért ítélnek el. A világ egyik legszigorúbb kábítószer-ellenes törvényei Szingapúrban hatályosak, a jogalkotók indoklása szerint a szabályok a társadalom védelmét szolgálják.

A szingapúri Központi Kábítószerügyi Hivatal (CNB) közleményében azt írta, hogy a most kivégzett nő a törvény értelmében „teljes körű, megfelelő eljárásban” részesült – írja a BBC.

A város legfelsőbb bírósága tavaly október 6-án elutasította az asszony fellebbezését. Az elnöki kegyelemért benyújtott kérvény szintén sikertelen volt – közölték a hatóságok.

Emberi jogi csoportok szerint Szingapúrban 15 embert végeztek ki kábítószer-bűncselekmények miatt, amióta 2022 márciusában újraindították az akasztásokat, ami átlagosan havi egy kivégzést jelent.

A szingapúri hatóságok azzal érveltek, hogy a halálbüntetések végrehajtása fontos a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása érdekében.

„Az utolsó ismert nő, akit Szingapúrban felakasztottak, egy 36 éves fodrász volt, akit 2004-ben szintén kábítószer-kereskedelem miatt végeztek ki” – mondták a halálbüntetés ellenzői, akik szerint a jövő héten újabb kivégzésre kerülhet sor.

Rovatok