Index Vakbarát Hírportál

Izrael miniszterelnöke reagált a Fehér Ház nagy dörgedelmére

2023. július 28., péntek 10:47

Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhú arra figyelmeztetett, hogy Izrael „ismeretlen területre” merészkedne, ha a legfelsőbb bíróság megsemmisítené az izraeli parlament által elfogadott törvényjavaslatot.

Wolf Blitzer, a CNN műsorvezetője megkérdezte Benjámín Netanjáhút, hogy betartja-e a legfelsőbb bíróság döntését, amennyiben az számára kedvezőtlen ítéletet hozna.

„Remélem, nem jutunk el odáig” – válaszolta a kormányfő, aki nem volt hajlandó megerősíteni, hogy tiszteletben tartana-e egy ilyen bírósági döntést.

„Ismeretlen területre lépnénk, és szeretném hinni, hogy ezt nem tesszük meg” – mondta a miniszterelnök a CNN-nek adott interjújában. A politikus az interjúban arra látszott utalni, hogy a legfelsőbb bíróságnak nincs hatásköre arra, hogy az igazságügyi reformról szóló törvény ellen döntsön, írja a The Jerusalem Post.

Benjámín Netanjáhú három nappal azután szólalt meg, hogy az izraeli parlament, a kneszet elfogadta a reformcsomagnak az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, amely csökkentené a bíróságok hatáskörét.

Az igazságügyi reform megosztja az izraeli polgárokat. Vannak, akik úgy vélik, hogy a tervezet veszélyezteti a hatalmi ágak szétválasztását, megszűnik egy fontos kontroll az önkényes döntéshozatal megakadályozására, és ez akár diktatúrához is vezethet az országban.

Mások viszont támogatják a tervezetet, ők azt mondják, hogy választott képviselők, ne pedig nem választott bírák mondják ki a döntő szót politikai döntésekről és kinevezésekről.

Izraelben március elején kezdődtek országos tüntetések a jogrendszer átalakítását célzó törvényjavaslat miatt, amely a tiltakozók szerint egyértelműen gyengítené az igazságszolgáltatás hatáskörét.

Washington szerint megromolhatnak az amerikai–izraeli kapcsolatok

Joe Biden amerikai elnök szokatlanul keményen nyilatkozott az igazságügyi reformjavaslatról, azt sugallva, hogy az megnehezíti a demokratikus intézmények munkáját, és alááshatja az amerikai–izraeli kapcsolatokat.

Arra a kérdésre, hogy vár-e következményeket az Egyesült Államok részéről a törvényjavaslat elfogadása miatt, Benjámín Netanjáhú hangsúlyozta, hogy továbbra is szorosak a kapcsolatok a Biden-kabinet és Izrael között.

Rovatok