Index Vakbarát Hírportál

Erősödik a terrorfenyegetettség Belgiumban egy jelentés szerint

2023. július 28., péntek 11:12

Mintegy 700 szélsőségest és potenciális terroristát tartottak kiemelt megfigyelés alatt tavaly Belgiumban a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) jelentése szerint – valamivel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A megfigyelés alatt állók túlnyomó többségben dzsihadisták.

Gert Vercauteren, az OCAM igazgatója elmondta, hogy tavaly mintegy 80 új, szélsőséges irányzatokhoz és terrorizmushoz köthető személyt vettek megfigyelés alá, ugyanakkor 90 embert töröltek a nyilvántartásból. Ez akkor lehetséges, ha a fejlődésük előremutató, és egyértelmű, hogy a társadalomba való visszailleszkedésük jó ütemben halad – magyarázta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilapnak.

A jelentés szerint a megfigyelés alatt tartottak 87 százaléka kötődik szorosan a dzsihadista ideológiához, míg alig 10 százalékuk kapcsolódik a jobboldali szélsőségességhez

– írták.

Vercauteren elmondta, a szakemberek folyamatosan elemzik és figyelemmel kísérik a legkülönbözőbb természetű fenyegetéseket. A terrorizmus és a szélsőségesség bármilyen formája prioritást élvez, beleértve a radikalizálódási folyamatot is. Emellett olyan lehetséges fenyegetéseket jelentő embereket is nyomon követnek, mint a koronavírus-világjárványból eredő intézményellenes érzelmeket táplálókat vagy a külföldi politikai befolyás alatt állókat.

A fenyegetés és a fenyegetettség folyamatosan erősödik. Ezért ébernek kell maradnunk, és továbbra is szorosan együtt kell működnünk a partnerszolgálatokkal. Ugyanilyen fontos, hogy növeljük a társadalom ellenálló képességét a szélsőséges propagandával szemben. Különösen az online radikalizálódás jelent komoly kihívást

– összegezte a jelentés eredményeit az OCAM igazgatója.

Rovatok