Index Vakbarát Hírportál

Bikajelmezben tüntetnek a Vatikánnál

2023. július 28., péntek 17:52

Állatvédők tiltakoztak pénteken a spanyolországi bikaviadalok ellen a Vatikánnál. A bikának öltözött állatvédők Ferenc pápát arra szólították fel, hogy nyilvánosan ítélje el az állatkínzást.

A spanyolországi Pamplonában évente megtartott, hétnapos esemény során a futtatást követő bikaviadalon az állatokat általában több szúrást követően a matador egy karddöféssel végzi ki. Az állatvédő szervezetek azért fordultak Ferenc pápához az ügyben, mert a bikafuttatást a város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezik meg.

Mivel az ilyen eseményeket gyakran katolikus szentek tiszteletére vagy keresztény ünnepek keretében tartják meg, a katolikus egyháznak kötelessége tenni az efféle bántalmazás ellen azzal, hogy a vallás nevében nyilvánosan elítéli a bikák kínzását – fogalmaztak nyilatkozatukban a PETA nemzetközi állatvédő szervezet olasz képviselői.

Arra kérjük az pápát, hogy mint a római katolikus egyház feje, nyilvánosan ítélje el és utasítsa el azt a kínzást, amelynek a bikák a corrida során ki vannak téve

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Patrizia Re, a PETA szóvivője.

Nem példátlan, hogy egy egyházfő szót emel a bikafuttatás ellen: V. Piusz pápa 1567-ben ediktumban ítélte el a bikaviadalokat, amiért azok szerinte „idegenek a keresztény kegyességtől és jótékonyságtól”, mi több a bikafuttatás „inkább démonoknak, mintsem embereknek való” gyakorlat. Ám a kiátkozással fenyegető pápai rendelet hamar feledésbe merült.

Rovatok