Index Vakbarát Hírportál

„Heil, Zelenszkij!” felkiáltással zárul a legújabb oroszbarát propagandafilm

2023. július 29., szombat 17:12

Az oroszbarát közösségi oldalakon kezdett el terjedni egy olyan, provokatív hangvételű videó, amely azt sugallja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesen átvette az irányítást Németország felett. Arról egyelőre nincs információ, hogy ki készítette az egyperces kisfilmet, a videót megosztó oroszok ugyanis egy német jobboldali pártra mutogatnak, de abban ismert orosz színészek szerepelnek.

A videóban egy német családot látunk, akik éppen otthon üldögélnek, amikor becsönget hozzájuk egy négyfős, tisztekből álló csoport. A tisztek ezt követően benyomulnak a házba, és mindent elkoboznak, amit csak tudnak. Még az anyuka fülbevalóját és a kisfiú malacperselyét is elveszik.

Majd a tisztek Volodimir Zelenszkij portréját akasztják a falra, amit aztán „Heil, Zelenszkij” felkiáltással köszöntenek. A kisfilm végén az egyenruhások távoznak a már teljesen üres lakásból, és a képernyőn az alábbi szöveg jelenik meg:

Otthon vagy a NATO-ban? Akkor számíts arra, hogy a NATO lesz az otthonodban.

Majd azt írják, Németország 2022 óta 22 milliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának. Záróakkordként pedig az egyik tiszt még a kisfiú plüssleopárdját is elkobozza, ezzel utalva azokra a Leopard harckocsikra, amelyeket Németország az elmúlt hónapokban Kijevnek küldött.

A videóból azonban nem derül ki, hogy ki készítette, de az azt megosztó orosz közösségi oldalak szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) német jobboldali párt állhat a hátterében. Azonban sem a kisfilmben, sem a párt honlapján nem találni erre vonatkozó utalásokat.

A Szabad Európa Rádió egy arcfelismerő szoftver segítéségével viszont megállapította, hogy a kisfilmben hivatásos orosz színészek szerepelnek. Az egyik tisztet például Igor Alekszejev alakította, míg a német családapa szerepében Valentin Vorobojovot látni. Az édesanyát Julia Konyuhova, a női tisztet pedig Julia Mandriko játszotta.

Valentin Vorobojov korábban már feltűnt egy hasonló hangvételű kisfilmben, amely arról szólt, hogy Európa télen megfagyna az orosz energia nélkül. Azonban arról a filmről sem derült még ki, hogy pontosan ki is készítette.

A videót Armen Gasparjan, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója, az RT orosz nyelvű televízó és az orosz RuTube RuNews24-csatornája is megosztotta. Utóbbi egyenesen azt állította, hogy a videót az AfD készítette.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok