Index Vakbarát Hírportál

Így dőlhet romba Vlagyimir Putyin uralma

2023. július 29., szombat 18:08

A volt brit kém, aki Donald Trumpot és az amerikai választásokba való orosz beavatkozást vizsgálta, úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin „egy éven belül” távozik a hatalomból.

Christopher Steele, aki 2006 és 2009 között a brit hírszerzés, az MI6 Oroszországért felelős osztályát vezette, a Sky Newsnak azt mondta, hogy a Nyugatnak „fel kell készülnie a Putyin-korszak végére”.

Az orosz elnök hatalmának gyengeségei a meghiúsult Wagner-puccs közben kerültek napvilágra, és Steele itt végigvesz néhány lehetséges forgatókönyvet, amely véget vethet az uralmának.

Putyin meghal betegségben, vagy meggyilkolják

Az utóbbi időben számos, Putyin egészségi állapotával kapcsolatos pletyka terjedt el, többek között arról, hogy súlyos rákos beteg.

Steele szerint az egészségügyi panaszok pontos természete nem világos, de „nagyon hiteles forrásokból tudjuk, hogy már egy ideje beteg” − ami felveti annak lehetőségét, hogy hirtelen halhat meg.

Az is elképzelhető, hogy merényletet követnek el ellene, talán belső elemek vagy egy Oroszországon kívüli összeesküvés.

Steele szerint ez lenne a legrosszabb forgatókönyv a Nyugat számára, mivel „ebben az esetben bármi megtörténhet”, és „vérontásra lehetne számítani a frakciók között”.

A volt kém szerint Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója lehet az egyik esélyes arra, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén átvegye a hatalmat.

Megdől a hatalma az ukrajnai háborús kudarc miatt

Putyin gyors győzelmet várt, amikor megszállta Ukrajnát, azonban egészen másképp alakult minden. Az egész ország átvételére irányuló törekvések megalapozatlanok voltak, és a harcok a sok halott és a demoralizált csapatok ellenére is folytatódnak.

Steele szerint az ukrán ellentámadás lassú előrehaladása adhatott némi „lélegzetvételnyi időt” Putyinnak, de az invázió miatti nyugtalanság − és az orosz gazdaságot, valamint a gazdagokat és hatalmasokat sújtó szankciók erősödő hatása − kulcsfontosságúnak bizonyulhat.

Szerinte ez a legvalószínűbb forgatókönyv, amelyben a következő narratíva játszódik le:

Ha kell, Putyint megölik vagy megbuktatják, és egy másik volt titkosszolga vagy oligarcha kerül a helyére − de olyan, aki elhatárolódott a háborútól, és kész tárgyalni a háború valódi befejezéséről a Nyugattal.

Szerinte Alekszej Gyumin, a Tulai terület kormányzója az egyik lehetséges utód, de megemlítette még Igor Szecsin oligarchát − becenevén „Darth Vader” − és Viktor Zubkov volt orosz miniszterelnököt.

Bár ez a kimenetel meggyorsíthatná a háború végét, Steele szerint az is megtörténhet, hogy a biztonsági szolgálatok ultranacionalista tagjai ragadnák meg az irányítást. Azok, akik elvesztették hitüket Putyinban, de folytatni akarják a harcokat.

Putyin lemond, és utódot választ

Több mint 20 évnyi hatalomban töltött idő után és a növekvő nyomás miatt a 70 éves Putyin a következő, 2024 márciusában esedékes választáson úgy dönthet, hogy ideje távoznia és lemondania.

Steele szerint a választások „potenciális kiugrási lehetőséget” adnak neki, és Putyin dönthet úgy, hogy olyan utódot támogat, mint Dmitrij Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkárának fia vagy Alekszej Gyumin.

Az ex-MI6-os szerint e személyek egyike vezetőként „kevés vagy semmilyen változást nem jelentene az ukrajnai háborúban, de legalább a Nyugat egy olyan orosz vezetővel állna szemben, aki nem bizonyult megbízhatatlannak, hazugnak, és akit nem vádolnak háborús bűnökkel”.

Katonai puccs

A Wagner-zsoldosok puccskísérletét − amely állítólag inkább az orosz katonai vezetők, mint maga Putyin ellen irányult − a vezetőjük leállította, mielőtt a csapatok elérhették volna Moszkvát.

Steele szerint azonban egy másik feltételezett eset egy olyan összeesküvés lenne, amelyet az ország fő fegyveres erőinek „az ukrajnai kudarcok és veszteségek miatt kiábrándult” magas rangú tisztjei szerveznek.

Szerinte ez „nem jelentene változást a háborúban vagy az orosz külpolitikában”, de egy átmeneti rendszert eredményezhetne, amelynek elnöke egy olyan személyiség lenne, mint Szurovikin tábornok, az orosz légierő parancsnoka.

Ezt a forgatókönyvet azonban a szakértő, bár lehetséges, „nagyon valószínűtlennek” tartja.

Népfelkelés

Egy másik, kevésbé valószínű út Putyin leváltására egy felkelés lenne − akár egy nacionalista személyiség, mint Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök, akár a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij támogatóinak demokratikus akciója.

A volt kém szerint ez „nagyon kiszámíthatatlan és rövid távon véres volna” − a Nyugat és Ukrajna számára nyilvánvalóan kedvezőbb kimenetelű lenne, ha demokratikus személyek vennék át az irányítást.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok