Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy katonai helikopter Ausztráliában, négy ember eltűnt

2023. július 29., szombat 06:43

Négy ember eltűnt, miután az ausztráliai Queensland partjainál lezuhant egy katonai helikopter.

Az incidens az ausztrál és az amerikai hadsereg közötti éjszakai kiképzés alatt történt péntek este a Lindeman-szigetnél. Richard Marles védelmi miniszter közölte, hogy azonnal megkezdték a kutató-mentő missziót − közölte a BBC

A négyfős személyzetet még nem találták meg

− mondta Marles a szombat reggeli sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy az MRH–90 Taipan helikopter lezuhant a sziget közelében, helyi idő szerint 22 óra 30 perc körül.

„Minden gondolatunk az embereink és családjaik körül forog” − mondta, hozzátéve, hogy „reménykedünk benne, hogy jó híreket kapunk a nap folyamán”.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Angus Campbell, a védelmi erők főnöke azt mondta, hogy ez „egy szörnyű pillanat volt”.

Jelenleg arra összpontosítunk, hogy megtaláljuk az embereinket, támogassuk családjukat és csapatunk többi tagját

– mondta.

Elmondása szerint nagyra értékelik a civil szervek, a rendőrség, a lakosság és amerikai szövetségeseik által nyújtott támogatást a kutatási és mentési műveletben.

Az MRH–90 Taipan a Talisman Sabre gyakorlat közben zuhant le, amely a legnagyobb kétoldalú katonai kiképző gyakorlat Ausztrália és az Egyesült Államok között.

Szünetel a hadgyakorlat 

A védelmi tisztviselők bejelentették, hogy szünetet iktatnak be a hadgyakorlatba, amelyen Japánból, Franciaországból, Németországból és Dél-Koreából is részt vesznek katonák.

„Azonnali szünetet kezdeményeztem Ausztráliában a Talisman Saber hadművelet minden résztvevője számára, hogy felvehessék a kapcsolatot szeretteikkel” − mondta Damian Hill dandártábornok, a gyakorlat műveleti igazgatója.

A hadgyakorlat már a második hete tart, és keretében nagyszabású logisztikát, szárazföldi harcot, kétéltű partraszállást és légi hadműveleteket próbálnak ki. Várhatóan augusztus 4-én fejeződik be.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter jelenleg is Queenslandben tárgyal az AUKUS védelmi megállapodásról, amelynek keretében az Egyesült Államok nukleáris tengeralattjáró-technológiát szállít Ausztráliának.

Rovatok