Index Vakbarát Hírportál

Belarusz átvezényli a Wagner-zsoldosokat, Lengyelország provokációtól tart

2023. július 29., szombat 17:41

Lengyelország komoly provokációra számít Oroszország és Belarusz részéről. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a Suwalki-folyosó felé átcsoportosított Wagner-zsoldosok segíteni fognak az illegális bevándorlóknak bejutni az országba.

Mateusz Morawiecki a szombaton Gliwicében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Lengyelország határai két éve állandó ostrom alatt állnak, és csak idén 16 ezer illegális bevándorló próbált meg bejutni az országba. Elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök akarja Lengyelországba irányítani a migránsokat.

A helyzet most még veszélyesebbé válik. Információink szerint több mint száz Wagner-zsoldos vonult a belorusz Grodno közelében lévő Suwalki-folyosó felé

– közölte Morawiecki.

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy a Wagner zsoldosai valószínűleg belorusz határőröknek álcázzák magukat, és segítenek majd az illegális bevándorlóknak átjutni a határon, hogy destabilizálják Lengyelországot.

Pawel Jablonski, a lengyel külügyminisztérium helyettes szóvivője a PAP-nak nyilatkozva elmondta, hogy Lengyelországnak fel kell készülnie az orosz és fehérorosz provokációkra – idézi a Tysol.pl.

Mint írtuk, fennáll az esélye, hogy Vlagyimir Putyin egyezségre jutott Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel, aki még egy kedves bókot is elejtett az orosz elnökről. Az orosz–afrikai csúcstalálkozón ugyanis Putyin kijelentette, hogy Oroszország továbbra is segíteni fogja a Közép-afrikai Köztársaságot – ehhez az utóbbi években a Wagner-zsoldosokat használták. Putyin nyilatkozata egybeesett a Wagner-zsoldosok újabb csapatainak Afrikába érkezésével.

Rovatok