Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a kolumbiai elnök fiát

2023. július 29., szombat 20:31

Pénzmosás vádjával letartóztatták a kolumbiai elnök, Nicolás Petró fiát és annak volt feleségét. Minderről maga az elnök számolt be a közösségi médiában szombaton.

Nicolás Petro letartóztatását a kolumbiai ügyészség is megerősítette. Mint közölték, Gustavo Petro választási kampányával összefüggésben a fiát pénzmosással és tiltott vagyonszerzéssel vádolják.

Gustavo Petro az X-en közzétett bejegyzésében hangot adott fájdalmának az események ilyetén alakulása miatt, és biztosította az embereket, hogy semmilyen módon nem fog beavatkozni az igazságszolgáltatásba.

„A fiamat, Nicolást és volt feleségét, Dayst letartóztatta az ügyészség. Emberként és apaként is nagyon fáj nekem ennyi önpusztítást látni, és azt, hogy az egyik fiam börtönbe kerül. Köztársasági elnökként biztosítom, hogy az ügyészség a törvény szerint járjon el. Sok szerencsét és erőt kívánok a fiamnak. Kívánom, hogy ezek az események erősítsék a jellemét, és gondolkodjon el a hibáin. Ahogy a főügyésznek is mondtam, nem fogok beavatkozni vagy nyomást gyakorolni a döntéseire” – fogalmazott Petro.

Daysuris Vásquez, az elnök fiának volt felesége márciusban azt állította, hogy Nicolás Petro kábítószer-kereskedőktől kapott pénzt apja 2022-es elnökválasztási kampányára, de azt elsikkasztotta, és fényűző életmódjára fordította. A volt feleség szerint Nicolás Petro egy bizonyos drogkereskedőtől mintegy 112 ezer eurónak (43 millió forintnak) megfelelő összeget vett át.

Nicolás Petro az apja pártjának regionális parlamenti képviselője volt. A médiában megjelent bankszámlakivonatok szerint parlamenti fizetésének többszörösével rendelkezett.

Az elnök tagadta, hogy pénzt kapott volna kampányára az ország befolyásos drogbáróitól, és maga kért vizsgálatot fia ellen.

Gustavo Petro, aki korábban gerilla volt, tavaly augusztusban lett Kolumbia első baloldali elnöke. Kampányában szociális és gazdasági reformokat ígért, és nagy hangsúlyt fektetett a korrupcióellenes küzdelemre.

Rovatok