Index Vakbarát Hírportál

Gépkarabély és kézigránát használatát is megtanulják az orosz iskolások

2023. július 30., vasárnap 06:11

Jelentős változásokra számíthatnak a szeptemberben iskolába induló orosz diákok, ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre inkább a katonai szolgálatra való felkészítést helyezi előtérbe az oktatásban.

Militarista irányultságú változásokra számíthatnak szeptembertől az orosz diákok. A következő két évben ugyanis az oroszországi iskolákban a biztonság és a haza védelmének alapjai elnevezésű tantárgy váltja a biztonságos életvitel alapjai nevű programjukat – írja a Szabad Európa.

A lap beszámolója szerint a 10. osztályos tanulóknak a következő tanévben elkezdik oktatni az elemi katonai felkészültséget, amelyben a gyakorlatok és az alapvető katonai ismeretek mellett a katonai szolgálat karrierlehetőségeit bemutató előadásokat is hallhatnak majd.

A 11. osztályosok „az orosz polgári identitás, a hazafiság és a haza iránti felelősségérzet kialakításáról”, valamint „a haza szolgálatára és védelmére való meggyőződés és készség, valamint a haza sorsával kapcsolatos felelősségérzet kialakításáról” tanulnak majd.

De „az illegális és antiszociális tevékenységre való csábítás veszélye” és „a fiatalok destabilizációs eszközként való felhasználása” is a tantárgyak között szerepel.

Az interneten közzétett tankönyvek és tanári kézikönyvek szerint a diákokat arra is figyelmeztetik, hogy „illegális a Szovjetunió második világháborús szerepéről szóló információk terjesztésére vonatkozó normák megsértése vagy az Orosz Föderáció fegyveres erőinek lejáratására irányuló nyilvános cselekmények elkövetése is”.

A lap ismerteti, hogy az „alapvető katonai felkészültség” a Kalasnyikov gépkarabély és kétféle kézigránát karbantartását és működtetését érintő ismereteket is magában foglalja.

Rovatok