Index Vakbarát Hírportál

A gyermekével együtt raboltak el egy ápolónőt Haitin

2023. július 30., vasárnap 09:52

Egy amerikai ápolónőt és gyermekét elrabolták Haitin − közölte a keresztény segélyszervezet, amelynek dolgozott.

Alix Dorsainvil egy közösségi szolgálatban dolgozott Port-au-Prince közelében, amikor elrabolták − áll az El Roi Haiti közleményében. Az amerikai külügyminisztérium tud a jelentésekről, és „kapcsolatban áll” a haiti hatóságokkal − közölte a BBC

Haiti tisztviselői a nemzetközi közösséghez fordultak, hogy segítsen megtörni a fegyveres bandák hatalmát a szigeten.

Dorsainvil az El Roi Haiti igazgatójának és alapítójának, Sandro Dorsainvilnek a felesége. A gyermek kora és neme nem ismert.

Alix egy mélyen együttérző és szerető ember, aki Haitit otthonának tekinti, a haiti embereket pedig barátainak és családjának

− tette hozzá az El Roi Haiti közleménye.

A jótékonysági szervezet azt is közölte, hogy azon dolgozik, hogy a páros biztonságban hazatérhessen.

Az incidens napokkal azután történt, hogy az Egyesült Államok négyes szintű utazási figyelmeztetést adott ki az emberrablások, a bűnözés, a polgári zavargások és a sziget „rossz egészségügyi infrastruktúrája” miatt.

Az amerikai külügyminisztérium elrendelte, hogy a nem kiemelt kormányzati személyzet és családtagjaik hagyják el Haitit. Az amerikai kontinens legszegényebb országa Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása óta politikai válságban van.

A főváros mintegy 80 százalékát bandák ellenőrzik, és gyakoriak az erőszakos bűncselekmények, például az emberrablások és a fegyveres rablások.

A hónap elején az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres egy Haitiért felelős multinacionális erő létrehozására szólított fel. Kenya felajánlotta, hogy átveszi a vezetést, és ezer rendőrtisztet ajánl fel a helyi bűnüldöző szervek kiképzéséhez.

Bármely misszió az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásától és a kenyai hatóságok hivatalos engedélyétől függ.

Rovatok