Index Vakbarát Hírportál

Napok óta lángol az autókat szállító teherhajó Hollandiában, egyelőre nem lehet elvontatni

2023. július 30., vasárnap 14:09

A szeles időjárás miatt előreláthatólag csak pár nap múlva kezdődhet el az égő teherhajó elvontatása Hollandiában. A hatóságok jelenleg azon dolgoznak, hogy a hajó ne sodródjon a hajózási útvonalakra, és ne veszélyeztesse a költöző madarakat se.

Mint arról az Index is beszámolt, szerdán tűz ütött ki egy autókat szállító teherhajón Hollandiában. A balesetben egy ember meghalt, és többen megsérültek. 

Az MTI közölte, 

a hajó napok óta lángol, ugyanis az Északi-tenger felől érkező heves szelek miatt nem lehet elvontatni.

Az ország infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztériuma közölte, az elkövetkező napokban folytatódik a szeles időjárás, így a Fremantle Highway nevű, panamai zászló alatt közlekedő autószállító teherhajó elvontatása csak néhány nap múlva kezdődhet el.

A tűz nyomán keletkezett füst és a szélirány miatt a vontatásnál a füst a vontatóhajóra jutna

– indokolta döntését a tárca.

A mentést végző osztag szombaton már egy második vontatókötelet is az égő hajóhoz kapcsolt, melynek fedélzetén 3783 gépjármű, köztük 498 elektromos autó van.

A teherhajó 2857 autóval indult útnak a németországi Bremerhaven kikötőjéből, és az egyiptomi Port Szaídba tartott, amikor keddről szerdára virradóra tűz ütött ki a fedélzetén, egyelőre ismeretlen okból. A hajó japán tulajdonosát idézve a holland közmédia azt közölte, hogy a hajón szállított elektromos autók egyike kaphatott lángra.

A hajó 23 tagú indiai legénységét csak részben sikerült sértetlenül kimenteni, a mentésben többen megsérültek, egy további ember pedig egy mentőhajón meghalt.

A teherhajó a szél és a sodrás következtében lassanként nyugat felé sodródik. A hatóságok igyekeznek távol tartani a Fremantle Highwayt a hajózási útvonalaktól, valamint az Északi-tenger azon részétől, mely a költöző madarak egyik fontos útvonala.

Rovatok