Index Vakbarát Hírportál

Elszabadultak az indulatok Nigerben a katonai puccs után

2023. július 30., vasárnap 18:05

Több ezren tüntettek Nigerben Franciaország niameyi nagykövetsége előtt vasárnap. A rendőrség a tömeg feloszlatására könnygázt is bevetett.

Szombaton Abdourahmane Tchiani tábornok egy katonai puccsot követően Niger új vezetőjének nyilvánította magát. Az Omar Tchiani néven is ismert férfi szerdán vette át a hatalmat, amikor az elnöki gárda azon egysége, amelyet ő vezetett, elfogta az ország vezetőjét. Ezzel meghiúsult Nigerben az első békés és demokratikus kormányváltás az ország 1960-as függetlensége óta.

Helyszíni beszámolók szerint az emberek vasárnap a Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolító puccsisták mellett tüntettek, a tömegből néhányan pedig igyekeztek behatolni a nagykövetség épületébe.

A tüntetők leverték a nagykövetség feliratát a kapuról, és kifüggesztették a nigeri, valamint az orosz zászlót.

Többen a nigeri hadsereget és a puccsisták vezetőjét, Abdourahamane Tiani tábornokot és Oroszországot éltették, mások az Egyesült Államok diplomáciai képviselete felé indultak.

Franciaország vasárnap közölte, hogy azonnal lépni fog, ha állampolgárait támadás éri Nigerben. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia államfő nem fogja eltűrni, hogy Franciaországot és érdekeltségeit bármilyen támadás érje. Párizs 1500 katonát állomásoztat az afrikai országban a terrorizmus elleni harc támogatására, és szombaton bejelentette, hogy a puccs miatt felfüggeszti a Nigernek nyújtott költségvetési támogatást. Vasárnap Franciaország felszólította a nigeri hatóságokat, hogy szavatolják a nagykövetség biztonságát, és azt közölte, hogy minden kezdeményezést támogat a rend és a megválasztott elnök hatalmának helyreállítására.

Rovatok