Index Vakbarát Hírportál

Gyerekekre húzták csőre a fegyvert a magyar–ukrán határon?

2023. július 30., vasárnap 15:43

Az ukrán sajtóban kering egy hír, miszerint a magyar határőrök nem a legkedvesebb fogadtatásban részesítettek egy gyermekekből álló néptáncegyüttest, amely Bosznia-Hercegovinába szeretett volna eljutni egy nemzetközi versenyre.

A néptáncegyüttes vezetőjének elmondása szerint a Beregsurány–Asztély határátkelőhelynél szerettek volna átkelni, az ukrán ellenőrzésnél nem történt fennakadás. A kihívást a magyar határőrök jelentették, ugyanis – ahogy a Vitamincsiki néptáncegyüttes vezetője, Oleh Melynik mondta –, miután „minden táskát átkutattak, és semmit nem találtak, a segélycsomagban rábukkantak egy orvosi érszorítóra”, ami miatt az összes gyereket arra szólították fel, hogy forduljanak vissza Ukrajnába.

Csőre húzott fegyver?

Melynik – a közösségi oldalára feltöltött felvétel szerint – ekkor a vele utazó gyerekekkel és kísérőkkel kiállt, közösen kifeszítettek egy ukrán zászlót, és elkezdték énekelni az ukrán himnuszt. Ekkor – szintén Melynik szavai alapján – azt történt, hogy a határőrök

Kitépték a kezemből a mobiltelefont, csőre húzták a fegyvert, és követelték, hogy tegyük le Ukrajna zászlaját.

Így emlékezett vissza az eseményekre a néptáncegyüttes vezetője az egyik rádióadásban. Állítása szerint tolmácsot is követelt, mert senki nem tudott közülük angolul. „A gyerekek hősök” – emelte ki.

A magyar határon agresszívan viselkedtek az ukrán gyerekekkel, okot kerestek arra, hogy ne engedjék át őket, provokálni próbálták, majd automata fegyverrel fenyegették őket. Bár a gyerekek megijedtek, elénekelték az ukrán himnuszt, és nem reagáltak a felszólításra, hogy tegyék le az ukrán zászlót! Sikerült megvédeniük a jogaikat, és továbbmentek

– fogalmazott közösségi oldalán a férfi. Hozzátette, szerinte a történtek „szégyent jelentenek ezekre a gazemberekre, akik Putyinnal játszanak együtt”.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a helyi határőrséget, azonban ők a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei rendőrséghez irányítottak minket. Telefonhívásunkra elmondták, hogy csak e-mailben válaszolnak kérdésünkre „a lehető legrövidebb időn belül”. Amint válaszuk megérkezik, cikkünket frissítjük.

Rovatok