Index Vakbarát Hírportál

Harmadával csökkent a menedékkérők száma Ausztriában

2023. július 31., hétfő 06:21 | aznap frissítve

Az év eleje óta 29 százalékkal csökkent a menedékkérők száma Ausztriában – derült ki az osztrák Belügyminisztérium közleményéből.

A menedékkérelmek száma mintegy 32 400-ról 23 000-re csökkent Ausztriában – áll a tárca közleményében. A csökkenő tendenciát azzal indokolták, hogy az embercsempészek ellen sikeresen felléptek a szigorúbb határellenőrzésekkel, de a menekültügyi eljárások felgyorsításának is szerepe van ebben. Egy másik tényező az indiaiak és tunéziaiak vízummentességének megszűnése Szerbiában – közölte az osztrák Belügyminisztérium.

Az előző évben ebből a két országból sokan eljutottak Ausztriába a balkáni útvonalon. Ausztriával ellentétben Németországban az első félévben 77 százalékkal, mintegy 150 ezerre emelkedett a kérelmek száma – írja a Die Welt

Főleg szírek és afgánok kérnek menedékjogot

Az év eleje óta Ausztriában védelmet kérők eddig elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Marokkóból, Törökországból és Bangladesből érkeztek. Június végén összesen mintegy 34 500 menedékkérő és menekültstátusszal rendelkező személy kapott állami segélyt Ausztriában. Ezen túlmenően csaknem 48 600 ember az ukrajnai háború miatt kapott menekültstátuszt. 

Az Európai Unióban Ausztriában nyújtják be a legtöbben a menedékkérelmet, csak tavaly 112 ezren igényelték. Ennél csak Németországban, Franciaországban és Spanyolországban magasabbak ezek a számok az unióban.

Rovatok