Index Vakbarát Hírportál

Ritka bepillantást engedett a háborúba a speciális fegyvert tesztelő ukrán hadsereg

2023. július 31., hétfő 18:08

A CNN amerikai hírcsatorna újságírói ellátogattak egy titkos katonai bázisra, ahol tengeri drónokat tesztelnek az ukrán katonai erők.

A széles kenura emlékeztető speciális drónok alig több mint öt méter hosszúak. Ezek a haditechnikai eszközök, amelyeket eddig még soha nem mutattak meg újságíróknak, egyre inkább lehetővé teszik az ukránok számára, hogy támadják és megfigyeljék az oroszokat a Fekete-tengeren és a Krím félszigeten – írja a CNN.

A haditengerészeti drón pilótája, aki a „Cápa” névre hallgat, megmutatta az újságíróknak a személyre szabott, több képernyős vezérlőt, amely úgy néz ki, mint egy bonyolult játékkonzol, joystickokkal, monitorokkal és gombokkal.

A drón megalkotója, aki névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott, azt állította, hogy csak a háború kitörése után kezdtek el dolgozni a távirányítású eszköz kifejlesztésén.

Nem állt rendelkezésre elég erőforrás ahhoz, hogy ellenálljunk Oroszországnak a tengeren. Erre megoldást kellett találnunk

– mondta.

A drón legújabb változatai 1000 kilogrammos maximális tömeggel, 300 kilogrammos maximális hasznos robbanótömeggel, 800 kilométeres hatótávolsággal és 80 kilométer/órás végsebességgel rendelkeznek.

Felszíni drónokat használtak legalább két közelmúltbeli támadásban, köztük a kercsi híd elleni júliusi és a krími Szevasztopol kikötője elleni októberi támadásban – közölték a CNN-nek nyilatkozó ukrán védelmi források.

Feladták a leckét az oroszoknak

Az oroszoknak állítólag nehézséget okoz az ilyen kis drónok felderítése és megsemmisítése. „Ezeknek a drónoknak a sebessége jelenleg meghaladja a Fekete-tenger térségében lévő minden más tengeri jármű sebességét” – állítják az ukránok.

A hidat megtámadó drónoknak a sebességük és a nehéz észrevehetőségük miatt sikerült észrevétlenül átkelniük a Fekete-tengeren a sötétben – jegyzi meg a CNN.

A fejlesztő szerint 5-10 évbe vagy még több időbe telhet, mire az oroszok hatékonyan tudnak fellépni az ilyen típusú eszközök ellen.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok