Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok korlátozza a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét

2023. augusztus 1., kedd 11:04

Washington biztonsági aggályokkal magyarázza a lépést, miszerint korlátozza a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét. A programban részt vevő negyven ország közül egyedül Magyarországot érinti a korlátozás. Az amerikai nagykövetség szerint a magyar kormány nem orvosolta a felmerült aggályokat.

Az Egyesült Államok korlátozta Magyarország részvételét vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt – írja a Politico

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba, ehhez csak egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes.

A programban negyven ország vesz részt, a korlátozás egyedül Magyarországot érinti. 

Az amerikai nagykövetség is reagált

Az amerikai nagykövetség közleménye arra vezeti vissza a döntést, hogy 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak

– fogalmaznak, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást, és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot.

A nagykövetség úgy véli, hogy a magyar kormány nem orvosolta a felmerült aggályokat.  

A módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik.  Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag ezen nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú.  A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek

– írják.

Rovatok