Index Vakbarát Hírportál

Több halálos áldozata is van a pekingi esőzéseknek

2023. augusztus 1., kedd 09:36

A kínai fővárosban már 11 halálos áldozata van a heves esőzéseknek és 27 ember tűnt el, közölték a helyi hatóságok kedden.

A Doksuri és Khanun tájfun heves esőzést zúdított a kínai fővárosra és környékére, ezért több mint 31 ezer embert evakuáltak otthonaikból Pekingben.

Az eső házakat öntött el, több utat jelentősen megrongált és rengeteg autóban is kárt okozott. A szélsőséges időjárás miatt,

180 pekingi repülőjáratot töröltek és több mint 350 fővárosi közút vált járhatatlanná.

A pekingi meteorológiai intézet hétfőn vörös riasztást rendelt el az esőzés miatt a kínai fővárosban, a pekingi hidrológiai állomás pedig további áradásokra figyelmeztetett.

A kínai fővárosban az átlagos csapadékmennyiség elérte a 177 millimétert a szombat éjjel és hétfő délután közötti időszakban, de a nyugat-pekingi Mentugu kerületben meghaladta az 580 millimétert is a kínai állami média közlése szerint.

Az ilyen mértékű esőzés szokatlan Pekingben, ahol általában mérsékelt, száraz éghajlat uralkodik.

A Doksuri, amely az egyik legerősebb trópusi vihar az elmúlt években Kínában, pénteken érte el az ország partjait. A vihar erős széllel és heves esőzésekkel csapott le a dél-kínai Fucsien tartományra, ahol

villanyvezetékeket szakított le, tüzeket okozott, fákat döntött ki, és nagy területen okozott áradásokat a hétvégén.

Miközben a Doksuri már kezd veszíteni az erejéből, a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn tovább erősödött a közeledő Khanun tájfun, amely az előrejelzések szerint még a héten elérheti Kína sűrűn lakott tengerparti térségét.

A kínai hatóságok szerint a Khanun további károkat okozhat a kukoricatermésben és más mezőgazdasági terményekben, amelyeket már a Doksuri tájfun is alaposan megtizedelt.

Rovatok