Index Vakbarát Hírportál

Veszélyeztetett világörökségi helyszínné válhat Velence

2023. augusztus 1., kedd 07:57

Felvenné Velencét a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO.

Az UNESCO szerint Velence épségét az építkezések, a tenger szintjének emelkedése és a szélsőséges meteorológiai jelenségek is fenyegetik.

Velence fejlesztésének folytatása, az éghajlatváltozás és a tömeges turizmus hatásai azzal fenyegetnek, hogy visszafordíthatatlan változások következnek be a helyszín egyedülálló egyetemes értékében

– közölte hétfőn a Világörökségi Központ, az UNESCO egyik szervezete.

Arról, hogy Velence felkerül-e a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, a Világörökségi Bizottság szeptember 10. és 25. között Rijádban tartandó ülésén döntenek a tagállamok.

Két évvel ezelőtt már tettek ajánlást Velence felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé. Olaszország akkor haladéktalanul betiltotta a legnagyobb tengerjárók behajózását a lagúnába.

Az V. században alapított, szigetekre épült Velence a X. században vált nagyhatalommá, jelenleg 118 kis sziget tartozik hozzá, és 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Rovatok