Index Vakbarát Hírportál

Reneszánszát éli a pusztító fegyverek gyártására kiélezett hadiipar Európában

2023. augusztus 2., szerda 15:05

A közép-európai fegyvergyártók, akik a kontinens egyik legszűkebb munkaerőpiacára vannak szorulva, új munkaerő toborzására és képzésére irányuló programokat indítanak vagy bővítenek, miután az ukrajnai háború miatt megugrott a kereslet a termékeik iránt.

A lengyelországi és csehországi vállalatok a hidegháború vége óta a leggyorsabb ütemben gyártanak fegyvereket, lövedékeket és egyéb katonai felszereléseket, hogy ki tudják elégíteni Ukrajna igényeit.

A cseh lőszer- és tüzérségi lövedékeket gyártó STV Group már ott tart, hogy lakásokat épít az új alkalmazottainak a legnagyobb üzeméhez legközelebb található városban, illetve ingyenes étkezést biztosít a nyugdíjas dolgozóknak, hogy a korábbi munkatársak megoszthassák egymással a nemrég újraindított, Ukrajna számára szovjet korszakbeli lőszereket előállító gyártósorokkal kapcsolatos ismereteiket.

„Ez az informális eszmecsere kiváló és azonnali hatással van a termelési folyamatok hatékonyságára, különösen akkor, ha olyan termékek gyártását indítjuk újra, amelyek már hosszú ideje nem készülnek” – mondta David Hac, a vállalat elnöke a Reutersnek.

Őrült tempóban gyártják a fegyvereket és lőszereket az ukrán katonáknak

A cseh kormány közölte, hogy az ország 40 milliárd cseh korona értékben küldött katonai szállítmányokat Ukrajnának a háború első 12 hónapjában. Ez többek között 89 harckocsit és 226 páncélozott járművet jelentett a helikoptereket, lőszereket és rakétákat nem is számítva – közölték.

A cseh védelmi minisztérium a Reutersnek nyilatkozva – konkrét részletek közlése nélkül – elmondta, hogy Ukrajna részéről a legnagyobb igény most a szovjet korszakból származó nagy kaliberű lőszerek iránt mutatkozik a nyugati fegyverek mellett.

A cseh robbanóanyaggyártó Explosia – amely mintegy 600 dolgozót foglalkoztat, és tavaly rekordbevételt ért el 1,2 milliárd koronával – a Reutersnek elmondta, a helyi egyetemekkel való együttműködés révén bővíti és felgyorsítja az automatizálást, hogy ellensúlyozza a munkaerőhiányt a Semtex nevű vállalatnál, amely a robbanóanyagok gyártásáról vált ismertté.

A lengyel haditechnikai vállalat, a WB Group pedig tavaly kezdett el nagyobb létszámban nőket alkalmazni a korábban főleg férfi munkásokat foglalkoztató összeszerelő sorokon. A vállalat pilóta nélküli drónokat és rakétarendszereket gyárt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan figyeli, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok