Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa az egyházi szexuális visszaélések áldozataival találkozott

2023. augusztus 3., csütörtök 11:04

Ferenc pápa ötnapos portugáliai látogatásán négyszemközti találkozót tartott az egyházi szexuális visszaélések áldozataival.

A BBC szerint a Vatikán közleményében azt írta, hogy a találkozóra szerdán került sor. Egy idei jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Portugáliában legalább 4815 gyermeket molesztáltak, és hogy az egyház szisztematikusan igyekezett eltitkolni a problémát.

Egy esti lisszaboni istentiszteleten a pápa azt mondta, az egyháznak meg kell hallgatnia „az áldozatok gyötrelmes kiáltását”.

Hozzátette, a botrány „alázatos és folyamatos megtisztulásra hívja” az egyházi szereplőket, és hogy a botrány miatt elterjedt harag hozzájárult a hit gyakorlásától való növekvő elszakadáshoz.

A szentszék portugáliai diplomáciai képviseletén tartott találkozón 13 visszaélés áldozata vett részt, és több mint egy órán át tartott, ahol a portugál egyház kiskorúak védelméért felelős tisztviselői is jelen voltak.

Februárban a portugáliai katolikus egyház által létrehozott független bizottság jelentést tett közzé, amely 564 olyan ember tapasztalatait dokumentálta, akik elmondták, hogy papok vagy más egyházi tisztségviselők visszaéltek velük.

Az Európában és Amerikában máshol végzett ellenőrzésekhez hasonlóan 1950-ig visszamenőleg vizsgálták az eseteket. Sok esetben a tanúvallomások arra utaltak, hogy más kiskorúakat is bántalmaztak, ezért a becslések szerint összesen több ezer áldozat volt.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok