Index Vakbarát Hírportál

Filmbe illő akciót indítottak a brit miniszterelnök villája ellen

2023. augusztus 3., csütörtök 14:04

A brit miniszterelnök Kaliforniába repült családi nyaralására, amikor azt a hírt kapta, hogy a Greenpeace aktivistái felmásztak yorkshire-i villájára, és fekete szövetbe burkolták azt. Ezzel tiltakozásukat szerették volna demonstrálni az olaj- és gázfúrás kiterjesztése ellen.

A Greenpeace négy aktivistája mászott fel Rishi Sunak brit miniszterelnök yorkshire-i villájára csütörtökön, hogy tiltakozzanak az olaj- és gázfúrás kiterjesztése ellen.

A tiltakozók felmásztak az észak-yorkshire-i Richmondban található, kétmillió fontot érő kastély tetejére, és az általuk leírt 200 négyzetméteres „olajfekete szövetbe” burkolták azt – írja a Daily Mail.

Ezzel egy időben két másik aktivista a helyszínen egy „Rishi Sunak – Olajprofit vagy a jövőnk?” feliratú transzparenst bontott ki a ház előtti fűre. Sunak nem tartózkodott a birtokon, miután szerdán elutazott Amerikába, családi nyaralásra. A miniszterelnök távolléte alatt Oliver Dowdenre marad az ország működtetése.

 Az észak-yorkshire-i rendőrség szóvivője elmondta,

egy ingatlannál zajló tiltakozó tevékenységről szóló bejelentésre reagálunk. Tisztjeink a helyszínen vannak, és kezelik a helyzetet.

A felháborodást az váltotta ki, hogy Sunak a héten megfogadta, „maximálisan kihasználja” az északi-tengeri lehetőségeket, mivel ígéretet tett arra, hogy kiáll az olaj- és gázipar mellett.

A terveket kritizálták a klímavédelmi aktivisták, az ellenzéki pártok és még a vezető zöld konzervatívok is, mivel attól tartanak, hogy a tervek hatással lesznek az Egyesült Királyság azon küldetésére, mely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányul.

Grant Shapps energiabiztonsági miniszter szerdán az iparág vezetőivel találkozott a Downing Streeten, hogy megvitassák a kormány azon döntését, hogy a hazai energiaforrásokba – többek között a megújuló energiaforrásokba, az atomenergiába és az északi-tengeri olaj- és gázkitermelés támogatásába – fektet be.

Hosszú kihagyás után nyaral ismét a brit miniszterelnök

A Downing Street közölte, Sunak amerikai útja az első alkalom 2019 óta, hogy szabadságot vett ki, és nyaralni ment családjával. Korábbi külföldi nyaralási kísérleteinek az események szabtak gátat. Egy tavaly szeptemberi ibizai útját a királynő halála miatt mindössze 15 óra után megszakította.

Úgy tervezte, 2021 karácsonyát Kaliforniában tölti a családjával, amíg az omikronos megbetegedések el nem kezdtek megugrani az Egyesült Királyságban, ami arra kényszerítette, ejtse a vakációra vonatkozó tervet.

Rovatok