Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélték a tömeggyilkost, aki 11 embert ölt meg egy pittsburghi zsinagógában

2023. augusztus 3., csütörtök 18:09

Halálra ítélték azt a fegyverest, aki az Egyesült Államok történetének leghalálosabb antiszemita támadásában 11 embert ölt meg egy pittsburghi zsinagógában.

Robert Bowerst, a pittsburghi lövöldözés mögött álló fegyverest, aki még 2018-ban besétált az Élet Fája zsinagógába, és megölt 11 embert, most halálra ítélték. Az 50 éves teherautó-sofőr hét másik embert is megsebesített a lövöldözésben, köztük öt rendőrt.

Az esküdtek júniusban bűnösnek találták Bowerst a 2018 októberében Pennsylvaniában elkövetett támadásban, és azóta tanácskoztak arról, hogy kivégzéssel vagy életfogytiglani börtönbüntetéssel kelljen-e szembenéznie a férfinak – írja a Sky News.

Az ítélethirdetés után Jeffrey Myers rabbi, aki túlélte a támadást, azt nyilatkozta, reményei szerint most a per után elkezdhetnek a gyógyulás útjára lépni.

Az egyik áldozat, Rose Mallinger családja is nyilatkozott:

A halálos ítélet nem könnyű döntés, de felelősségre kell vonnunk azokat, akik az antiszemitizmus, a gyűlölet és az erőszak ilyen szörnyű cselekedeteit akarják elkövetni

– mondta a család.

Robert Bowerst 63 vádpontban ítélték el, köztük halálos kimenetelű gyűlölet-bűncselekmények és a vallás szabad gyakorlásának akadályozása miatt is.

A hetekig tartó tárgyalás során a bíróság meghallgatta a túlélők tanúvallomásait és a bizonyítékokat Bowers antiszemitizmusáról. A rendőrök beszámoltak arról, hogy a helyszínen a férfi azt mondta: „ezeknek a zsidóknak meg kell halniuk”, valamint hogy

büszkeségét is kifejezte a gyilkosságok miatt.

Az ítélethozatal szakaszában az ügyészek azzal érveltek, hogy Bowersnek megvolt a halálbüntetéshez szükséges szándékossága, a védőügyvédek ellenben azzal próbáltak érvelni, hogy a férfi súlyos mentális betegségben, többek között skizofréniában is szenved.

Rovatok