Index Vakbarát Hírportál

Fontos felkérést utasított vissza Törökország

2023. augusztus 3., csütörtök 22:02

Törökország nem tud házigazdája lenni a jövőre esedékes COP16 környezetvédelmi konferenciának, mert túl nagy terhet okoz számára a februári földrengés okozta súlyos károk helyreállítása – közölte csütörtökön az ENSZ biodiverzitással foglalkozó titkárságának ügyvezetője, David Cooper.

„Törökország kormánya sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ezt a döntést meg kellett hoznia. A titkárság ismét részvétét nyilvánította a török kormánynak a károk miatt, és szolidaritásáról biztosította nehéz döntése meghozatalában” – mondta David Cooper.

Az ENSZ-nek a biológiai sokszínűségről tartott 16. csúcstalálkozóján mindenekelőtt a tavaly elfogadott egyezmény gyakorlati végrehajtását tervezik megvitatni. A megállapodás a Föld biodiverzitását hivatott oltalmazni a környezetszennyezés és a klímaváltozás hatásaitól.

A COP15 kanadai csúcstalálkozóján több mint 190 ország írta alá azt a történelmi jelentőségű megállapodást, amelynek céljai között szerepel, hogy a tengerek és a szárazföldek 30 százalékát természetvédelmi oltalom alá helyezzék 2030-ig.

A COP16-konferenciát 2024. október 21. és november 1. között tervezik megtartani. A világszervezet közölte: keresik, hogy mely ország tudná vállalni a házigazda szerepét. Esélyesként eddig felmerült Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Spanyolország is.

A török–szíriai határtérséget február elején súlyos földrengések rázták meg, több mint ötvenezer ember vesztette életét.

Rovatok