Index Vakbarát Hírportál

A német állam nem köteles kárpótolni a koronavírus miatt munkájukat vesztett zenészeket

2023. augusztus 4., péntek 17:46

„Minden olyan zenész nevében adtam be a keresetet, akik megszenvedték a pandémiát” – nyilatkozta Martin Kilger, az a német zenész, aki azért küzd jelenleg, hogy a lezárások miatt elmaradt fellépései után járó gázsiját kiperelje a német államtól. A terve azonban a jelek szerint kudarcot vallott.

Martin Kilger zenész-énekes azért perli 8300 euróra (jelenlegi árfolyamon 3,2 millió forintra) a német államot, mivel 2020-ban a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében öt koncertje és az ezek után remélt bevétele is kiesett.

Mindezért a korlátozó intézkedéseket bevezető Baden-Württemberg szövetségi tartományt és a német államot teszi felelőssé, amelyektől emiatt kárpótlást követel.

Azonban a Német Szövetségi Bíróság csütörtökön elutasította a 47 éves énekes keresetét. Az ország legmagasabb polgári bírósága és a védelem több indokot is felsorolt, hogy a német szövetségi államnak vagy a tartomány kormányának miért nem felelőssége kárpótolni a korlátozásokat megsínylő Kilgert, vagy más, hasonló húrokat pengető zenészeket.

Az ügyben ítélkező bíró, Ulrich Hermann arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus akkoriban kiszámíthatatlannak és gyógyíthatatlannak számított, ezért az olyan intézkedéseket, mint a gyülekezés tilalma, valamint a vendéglátó egységek, klubok és koncerttermek bezárása arányosak és szükségesek voltak.

Abban az időben nem volt gyógyszer vagy oltás. Meg kellett előzni az egészségügy túlterhelését

– jelentette ki a bíró az ítélethozatal során.

A védelem elsősorban a társadalmi felelősségvállalás szempontjából közelítette meg az esetet, és amellett érvelt, hogy Kilgernek nem szabad különleges elbírálás alá esnie a német társadalom életét kollektíven megnehezítő pandémia miatt.

„A koronavírus az egész társadalmat érintette – néhányakat jobban, néhányakat kevésbe” – magyarázta az állam védőügyvédje.

A bíróság ítélete szerint Kilgernek már csak azért sem jár az általa remélt kártérítés, mert a tartomány és a német szövetségi kormány mindent megtett állampolgárai védelmének érdekében.

Így a lezárások mellett pénzbeli segítséget nyújtott azoknak is, akik a korlátozások miatt elestek a megélhetésüktől – ez a szövetségi költségvetésből egy egyszeri 9000 eurós (3,5 millió forintos) támogatást jelentett a magánvállalkozók, így a zenészek számára is.

Egyébként Kilger zenei- és filmprodukciós cége Németország leggazdagabb tartományban, Bajorországban működik, ahol a Markus Söder vezette bajor kormány a szövetségi segély mellett a tartomány költségvetéséből is kisegítette a  lezárásokat anyagilag megsínylő magánvállalkozókat. Bajorország 5 és 55 ezer euró, azaz jelenlegi árfolyamon 1,9 és 21,4 millió forint közötti támogatásban részesítette az arra jogosultakat.

Ugyanakkor, mint azt a cikk elején jeleztük, a német zenész Bajorország helyett az azzal szomszédos Baden-Württemberget perelte be, mivel a 2020 márciusa és júniusa között ott maradtak el koncertjei, azonban a bíróság nem látta indokoltnak a keresetét. Ezután emelte az ügyét tartományi helyett szövetségi szintre, ahol a héten helybenhagyták a tartomány bíróságának az ítéletét, miszerint nincs jogalapja a 8300 eurós kártérítésének.

Kilger ennek ellenére továbbra sem adja fel, és kijelentette, hogy a legfelsőbb igazságszolgáltatási szintig, egészen a Német Szövetségi Alkotmánybíróságig viszi az ügyét, ami szerinte eleve nemcsak róla, hanem minden művészről szól. 

A kultúra életét és egészségét nem óvták meg

– foglalta össze érvelését Kilger a tárgyalás után az ítéletről nyilatkozva. 

Rovatok