Index Vakbarát Hírportál

Példátlan a történelemben, ami az orosz–ukrán háborúban történik

2023. augusztus 4., péntek 11:30

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense úgy látja, az orosz–ukrán háború még soha nem látott komplex szintre lépett a robot- és drónfegyverek fejlesztésével, bevetésével. A szakértő arról is beszélt, hogy a nyugati fegyverrendszerek közül eddig melyek teljesítettek a legjobban.

Kaiser Ferenc kifejtette, a drónok harcászati alkalmazása nem előzmény nélküli, teret kaptak például a 2020 őszi örmény–azeri hegyi-karabahi konfliktusban, ugyanakkor

az orosz–ukrán háborút megelőzően a mostanihoz hasonló komplex és kiterjedt drónháborúra még nem volt példa a történelemben.

A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, az a mennyiség, amelyben a harcoló felek a drónokat használják, példa nélküli. Ráadásul ez úgy történik, hogy közben nagy emberi létszámmal és sok fegyver bevetésével zajlik a konfliktus. Ezzel párhuzamosan fut a legújabb drónfegyverek tesztelése is, Kaiser Ferenc szerint ezen a területen egyértelműen a Nyugat és a Kelet csap össze, mindenki teszteli az eszközeit.

A legjobban teljesítő nyugati eszköz

Kaiser Ferenc úgy látja, a nyugati fegyverek közül leginkább a tüzérségi rendszerek teljesítenek jól Ukrajnában. A legeredményesebb az amerikaiak Excalibur nevű precíziós lőszere, amely olyan 155 milliméteres tüzérségi gránát, amely képes nagyjából 40 kilométeres távolságból egy háromszor három méteres négyzetbe betalálni. A lőszer hátránya, hogy körülbelül hatvanezer dollárba kerül darabja.

A szakértő a jól teljesítő nyugati eszközök közé sorolta a HIMARS sorozatvetőt, az amerikai Paladin önjáró löveget, valamint a francia Ceasart és az a német Panzerhaubitze 2000 önjáró tüzérségi löveget, amelyet már a Magyar Honvédség is megvásárolt. Kaiser Ferenc szerint az ukránok elégedettek az amerikai M2 Bradley harcjárművekkel és a német tankokkal is. Kevésbé jól teljesít a franciák AMX10-es kerekes páncélvadász járműve.

Rovatok