Index Vakbarát Hírportál

Jóváhagyták az első, szülés utáni depresszió elleni tablettát

2023. augusztus 5., szombat 12:49

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) pénteken jóváhagyta az első, szülés utáni depresszió kezelésére szolgáló tablettát, ami mérföldkő lehet a szülés után 7-ből 1 nőt érintő állapot kezelésében.

Az ügynökség bejelentette, hogy a Zurzuvae márkanév alatt forgalmazott zuranolont napi egyszeri, 14 napig szedendő tablettaként engedélyezték – írja a Washington Post.

A szülés utáni depresszió súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot, amelyben a nők szomorúságot, bűntudatot, értéktelenséget tapasztalnak – súlyos esetben akár arra is gondolnak, hogy kárt tesznek magukban vagy gyermekükben. És mivel a szülés utáni depresszió megzavarhatja az anya és a gyermek közötti kapcsolatot, a gyermek fizikai és érzelmi fejlődésére is hatással lehet

– mondta Tiffany R. Farchione, az FDA Gyógyszerértékelési és Kutatási Központja pszichiátriai részlegének igazgatója.

„A szájon át szedhető gyógyszerhez való hozzáférés jó lehetőség lesz sok ilyen nő számára, aki szélsőséges és néha életveszélyes érzésekkel küzd” – tette hozzá. A gyógyszer valószínűleg drámaian bővíteni fogja a szülés utáni depresszióval kezelhető nők számát, amikor a nők a szülést követően örömérzet-képtelenséget, sőt öngyilkossági gondolatokat is érezhetnek.

A tünetek a terhesség késői szakaszában is jelentkezhetnek.

A nők gyakran fordulnak tanácsért a szülés utáni depresszió kezelésével kapcolatban. Korábban a szülés utáni depresszió egyetlen, FDA által jóváhagyott kezelése egy intravénás injekció, a Zulresso volt, amelyet csak bizonyos egészségügyi intézményekben lehetett beadni. A tabletta azonban otthon is könnyen bevehető.

„A Zurzuvae megváltoztatja a játékszabályokat az anyai depresszió kezelésében” – mondta Samantha Meltzer-Brody, a Női Hangulatzavarokért Központ igazgatója egy pénteki interjúban.

AZ FDA FIGYELMEZTETETT, A GYÓGYSZER MELLÉKHATÁSAI KÖZÉ TARTOZHAT AZ ÁLMOSSÁG, A SZÉDÜLÉS, A FÁRADTSÁG, A HASMENÉS, A HÚGYÚTI FERTŐZÉS ÉS AZ ORRGARATGYULLADÁS (NÁTHA).

Az ügynökség arra is figyelmeztetett, hogy a betegek a tabletta bevétele után legalább 12 órán át nem vezethetnek; Meltzer-Brody szerint a gyógyszert legjobb este, alvás előtt bevenni. A tabletta hatóanyagát képező zuranolon egy neuroaktív szteroid, amely szorosan kapcsolódik az allopregnanolonhoz, egy olyan anyaghoz, amely a szervezetben a progeszteronhormon metabolitjaként természetesen előfordul.

Meltzer-Brody szerint az allopregnanolon szintje jelentősen megemelkedhet a terhesség alatt, de a szülés után drámaian lecsökken, ami egyes nőknél hozzájárulhat a szülés utáni depresszióhoz.

Nem csak a hormonok állhatnak a depresszió hátterében

A kutatók figyelmeztettek, a szülés utáni depressziónak számos oka lehet, többek között genetikai és társadalmi tényezők is. Judite Blanc, a Miami Egyetem Miller Orvosi Iskolájának pszichiátriai és viselkedéstudományi adjunktusa figyelmeztetett:

a Zurzuvae nem csodaszer a szülés utáni depresszió széles körű megoldására.

Elmondta, az anyai depressziót olyan tényezők is befolyásolják, mint az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusz, az iskolázottsági szint, valamint a traumának és a nemi alapú erőszaknak való kitettség, különösen a színes bőrű nők körében. „Jobb társadalmi támogatást kell nyújtanunk a nőknek” – mondta Blanc, hozzátéve: hosszabb szülési szabadságra, rugalmasabb munkaidő-beosztásra és általános gyermekgondozásra van szükségük a nőknek.

A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Zurzuvae hatása az utolsó adag után négy hétig fennmaradt – közölte az FDA. Ugyanakkor a kutatók figyelemztettek arra, hogy a vizsgálatok nem követték nyomon a betegeket 45 napnál tovább.

Rovatok