Index Vakbarát Hírportál

Betett a hőség a Cserkész Világtalálkozónak, de a magyar gyermekek jól vannak

2023. augusztus 5., szombat 17:31 | aznap frissítve

A 35 Celsius-fokos hőségben több százan betegedtek meg Dél-Koreában a 25. Cserkész Világtalálkozón, amelyen több mint 40 ezer fiatal vesz részt a világ minden tájáról. Magyarországot és a Magyar Cserkészszövetséget 213 cserkész képviseli, ők a Magyar Cserkészszövetség Magyar Dzsembori Csapata szerint jól vannak.

Az elmúlt néhány napban a szélsőséges hőhullám, a magas páratartalom és a dzsembori koreai szervezőinek nem megfelelő felkészülése komoly krízist okozott a 25. Cserkész Világtalálkozón Dél-Koreában – írja a BBC.

A 4500 fős brit csoportot szöuli szállodákba szállítják, miután több cserkész is megbetegedett a hőségben. A dél-koreai kormány közölte, hogy további 60 orvost és 700 fős karbantartó személyzetet küld a mosdók és zuhanyzók karbantartására, és sok ország a következő egy hétre a helyszínen marad.

A világ legnagyobb ifjúsági táborának is nevezett dzsembori négyévente gyűjti össze a cserkészeket a világ minden tájáról, minden alkalommal más-más országban. A résztvevők többsége 14 és 18 év közötti, Dél-Koreában 155 ország képviselteti magát. A mostani az első dzsembori a világjárvány óta, és egészen augusztus 12-ig tart.

A brit cserkészszövetség közölte, hogy a fiatalok és a felnőtt önkéntesek megkezdték a berendezkedést a szálláshelyeiken, és a dzsembori a városban folytatódik, mielőtt a tervek szerint augusztus 13-án visszatérnek az Egyesült Királyságba.

A táborhely mosdóit egészségügyi kockázatként jellemezték, és azt mondták, hogy a gyermekek étkezési igényeit sem elégítették ki. Az Egyesült Királyság csapata több napon keresztül figyelemmel kísérte a körülményeket, és lehetőséget adott a szervezőknek a javításra, de elvesztették a bizalmukat azzal kapcsolatban, hogy mindenki biztonságban lehet.

Az AccuWeather szerint a térségben zivatarok várhatóak, a hőmérséklet pedig a magas páratartalom miatt 40 Celsius-foknál is magasabbnak fog tűnni.

A Cserkészmozgalom Világszervezete (WOSM), a legnagyobb nemzetközi cserkészszervezet közölte: arra kérte a rendezvénynek otthont adó Koreai Cserkészszövetséget, hogy fontolja meg a rendezvény korai befejezését.

A magyarok jól érzik magukat

A Magyar Cserkészszövetség közleménye szerint minden magyar cserkész jól van, és biztonságban érzi magát a 25. Cserkész Világtalálkozón Dél-Koreában.

A Magyar Dzsembori Csapat tagjainak hangulata kifejezetten jó, rengeteg mosolygós és lelkes cserkésszel találkoznak nap mint nap

– olvasható a szervezet közleményében.

Szerintük a táborvezetés, valamint a WOSM (Cserkészmozgalom Világszervezete) a koreai kormánnyal együtt azon dolgozik, hogy megoldja a problémákat, és nagy mennyiségű erőforrást is biztosítanak ehhez. 

„Számos kihívás van, amelyen a táborvezetés dolgozik a fejlesztés érdekében, ideértve az élelmiszer-szállítást, a sátrak elérhetőségét és a higiénia biztosítását. A koreai kormány növelte a támogatását annak érdekében, hogy biztonságos környezetet biztosítson a gyermekeknek, többek között:

Rovatok