Index Vakbarát Hírportál

Az Észak-Koreában bebörtönzött amerikai katona nem számít hadifogolynak

2023. augusztus 5., szombat 06:43

Az Egyesült Államok elutasította, hogy Travis King közlegényt hadifogolynak minősítse azt követően, hogy Észak-Koreában már őrizetbe vették. A katona a múlt hónapban lépett be az ázsiai országba.

A döntés értelmében Travis Kingre nem terjed ki – a Genfi Egyezmény alapján – a hadifoglyokat megillető védelem. Ez egy kifejezetten érzékeny terület az amerikai hadsereg számára, hiszen elkötelezettek amellett, hogy egyetlen katonát sem hagyhatnak az ellenséges vonalak mögött – írja a Reuters.

Nagy kérdés volt, hogy milyen státuszt kapjon a 23 éves férfit aki az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetben tett civil túra alkalmával rohant át a szigorúan őrzött határon.

Aktív katonaként hadifogolyként kellene számon tartani, mert az Egyesült Államok és Észak-Korea technikailag továbbra is háborúban áll, hiszen az 1953-as koreai háború nem békeszerződéssel, hanem fegyverszünettel ért véget.

A tény azonban, hogy szabad akaratából, civil ruhában lépett be Észak-Koreába bonyolítja a helyzetet, és kizárja azt, hogy hadifogolynak minősítsék.

A Pentagon szóvivője nem kívánta kommentálni King hadifogoly státuszának kérdését, de elmondta, hogy a védelmi minisztérium prioritása, hogy hazahozzák, és minden rendelkezésre álló csatornán keresztül azon dolgoznak, hogy ezt elérjék.

Rovatok