Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön áll az a háborús fejlemény, amitől a nyugati vezetők rettegnek

2023. augusztus 5., szombat 06:02

Miközben az ukrán diplomaták azt sugallják, hogy az országuk által indított ellentámadás sikerrel végződhet, egyes hangok szerint a közeljövőben óriási veszteségeket szenvedhetnek el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fegyveres erői a csatatéren.

Az ukrán tisztviselők meggyőződéssel állítják, hogy végül győzedelmeskednek a csatatéren, de óva intenek az irreális elvárások támasztásától, amelyek szerintük olyan félrevezető narratívát teremthetnek, amely azt sugallja, hogy nem tudnak és nem is nyernek. „Két dolgot kérünk folyamatosan a szövetségeseinktől: fegyvereket és türelmet a hadseregünk irányába” – mondta Jurij Szak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója.

Bár Ukrajna modern nyugati fegyverekkel, köztük tankokkal, nagyobb hatótávolságú rakétákkal és tüzérségi lőszerrel van felszerelve, nincs légiereje, és kemény ellenállásba ütközik az orosz erők részéről, akik az ellentámadásra történő felkészüléskor elaknásították a megszállt területeket.

Szaporodnak a kritikus hangok

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes szerint az ellentámadás júniusi megindítása óta Ukrajna mintegy 241 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az ország déli és keleti részén, ami egyes hangok szerint elmaradt a várakozásoktól, írja az NBC News.

Jurij Szak és más kijevi tisztviselők elmondták, hogy az ukrán hadsereg nem akar fejvesztve előrerohanni, inkább kitapogatják az orosz védelem gyenge pontjait. Eközben Ukrajna megkezdte a csapaterősítést az ország déli részén, és kisebb támadásokat hajtott végre, hogy tesztelje az orosz vonalakat.

A magyarázkodás nem mindenkinek tetszett, több amerikai diplomata is hangot adott a csalódottságának amiatt, hogy az ukránok láthatóan ódzkodnak bevetni a legütőképesebb egységeiket, és hogy nem feltétlenül alkalmazzák az elsajátított hadviselési elveket.

Egy másik magas rangú kormányzati tisztviselő szerint a Biden-kormányzat és az amerikai szövetségesek mindent megadtak Ukrajnának, amit az ország az ellentámadáshoz kért, beleértve 500 harckocsit és több száz páncélozott járművet.

Egy olyan ellenséggel állunk szemben, amely minden szempontból túlerőben van. Dávidnak kell lennünk ebben a Góliát elleni csatában, ami azt jelenti, hogy okosnak kell lennünk

– ezzel adott magyarázatot Jurij Szak az ellentámadás „kocogósnak” vélt tempójára.

Húsba vágó veszteségek érhetik az ukránokat

Leonyid Poljakov volt ukrán védelmiminiszter-helyettes elmondta, hogy két esetben a tisztek nem voltak türelmesek. Ennek eredményeként a dandárokat szétzilálták a szemben álló erők, a parancsnokokat pedig felelősségre vonták a felesleges veszteségek miatt. Ezzel is magyarázható, hogy miért fontolnak meg minden lépést a döntéshozók az ukrán haderőnél.

Elemzők és amerikai tisztviselők szerint az oroszok ki tudták használni a plusz időt a védelmük kiépítésére, ezért az orosz vonalak áttörése, a sűrű aknamezőkön keresztül történő előrenyomulás keleten és délen szinte biztosan nagy veszteségeket okoz az ukrán csapatok soraiban.

George Barros katonai elemző, a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) munkatársa azt mondta: aggódik, mert úgy látja, hogy a média túlzottan magas elvárásokat támaszt az ukránokkal szemben. Fennáll a veszélye annak, hogy „kialakulhat a patthelyzet vagy a sikertelen ukrán ellentámadás narratívája” – tette hozzá.

Önbeteljesítő jóslattá válnak a szkeptikus megjegyzések?

Az irreális elvárások Oroszország kezére játszhatnak, mivel Moszkva arra fogad, hogy a NATO-szövetségesek idővel megunják a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, és végül arra fogják kényszeríteni Ukrajnát, hogy olyan engedményekbe menjen bele, amelyek megakaszthatják a harcokat, állítja néhány szakértő.

William Taylor volt kijevi nagykövet szerint fennáll a veszélye annak, hogy az Ukrajna kilátásairól szóló, túlságosan borúlátó következtetések „önbeteljesítő jóslattá” válhatnak.

Ha az a felfogás terjed el, hogy az ukránok nem tudnak győzni, akkor nem fogjuk biztosítani számukra azt, amire szükségük van a győzelemhez

– hangsúlyozta.

Az ukránok szerint a légierő az egyik olyan kulcsfontosságú terület, ahol nemzetközi segítségre szorulnak. Megfelelő légierő nélkül, amely szabaddá tenné az utat a szárazföldi erők előtt, nem lehet csodát várni tőlük, mondják.

Légi támogatás nélkül – mondta Poljakov – az ukrán fegyveres erőknek improvizálniuk kell, és nagyobb óvatossággal kell mozgatniuk a csapataikat. Ez azt jelenti, hogy nem tudják követni az amerikai katonai doktrína alapjait – mondta. 

Csak vadászrepülőkkel nem lehet megfutamodásra késztetni az oroszokat

Volodimir Zelenszkij régóta lobbizik azért, hogy az ukrán légierő megkapja a hőn áhított F–16-os vadászrepülőket. Amerikai tisztviselők viszont arra figyelmeztettek, hogy a vadászgépek önmagukban nem lesznek elegendőek a fordulathoz.

Ukrajna eközben mindennap azt kommunikálja, hogy az általa indított ellentámadás folyamatosan halad előre, és hogy erői hetek alatt visszafoglalták azokat a területeket, amelyeket az oroszok hónapok alatt foglaltak el.

A háborúban azonban az elmúlt kilenc hónapban nem történt drasztikus változás a frontvonalakban, egyik fél sem tudott felmutatni jelentős áttörést,

és Samuel Charap, a RAND Corporation nevű kutatóközpont vezető politológusa szerint egyik félnek sincs reális esélye a végső győzelemre.

Ennek eredményeként az Egyesült Államoknak fel kell készülnie az ellentámadás eredménytelen kimenetelére, és meg kell vizsgálnia az esetleges diplomáciai rendezés lehetőségeit – mondta. 

(Borítókép: Dmytro Smoliyenko / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images)

Rovatok