Index Vakbarát Hírportál

A pakisztáni rendőrség letartóztatta a volt miniszterelnököt

2023. augusztus 5., szombat 12:13

A pakisztáni rendőrség szombaton letartóztatta Imrán Hán korábbi pakisztáni miniszterelnököt az ország keleti részén fekvő Lahore városában található otthonában – erősítette meg Intazar Husszain Pandzsutha, a volt kormányfő ügyvédje.

Idén ez már a második alkalom, hogy őrizetbe veszik a népszerű ellenzéki politikust, akit most átszállítanak az ország fővárosába, Iszlámábádba. Szombaton egy bíróság hároméves börtönbüntetésre ítélte Hánt hivatali ideje alatt elfogadott ajándékok eltitkolása miatt – írja az MTI.

A bírósági ítélet öt évre eltiltja a korábbi kormányfőt a politikai szerepvállalástól is, ami megakadályozhatja visszatérését a pakisztáni belpolitikába.

Mióta 2022 áprilisában bizalmatlansági indítvánnyal eltávolították a hatalomból, Hán ellen több mint százötven ügyben indult jogi eljárás, a többi között korrupció, terrorizmus, illetve erőszakra való felbujtás vádjával, miután tavaly májusban a halálos áldozatokkal is járó tüntetések során támogatói országszerte több helyen megtámadták a pakisztáni kormányzat épületeit és a hadsereg létesítményeit.

Rovatok